Na hranici Poľska s Bieloruskom našli v nedeľu tri mŕtve telá

Bieloruské úrady v nedeľu oznámili, že na hranici s Poľskom bolo objavené telo mŕtvej Iračanky.

19.09.2021 20:03 , aktualizované: 20:43
debata (36)

Agentúra BelTA vo svojej správe napísala, že telo „ženy neslovanského výzoru“ sa našlo na bieloruskom území, asi meter od hranice s Poľskom. Službukonajúci na hraničnom priechode Usovo uviedol, že na zemi sú „jasné znaky vlečenia“ tela z Poľska do Bieloruska.

BelTA uviedla, že pri tele boli tri deti, muž a staršia žena. Všetci sú irackými občanmi, dodala BelTA.

Manžel mŕtvej ženy podľa tohto zdroja uviedol, že ich poľské orgány činné v trestnom konaní odviezli na hranicu a „vyhrážkami“ prinútili prejsť na bieloruskú stranu.

Poľské médiá v nedeľu informovali, že poľská pohraničná stráž podvečer na svojom konte na sociálnej sieti Twitter uviedla, že na troch rôznych miestach v pohraničnej oblasti s Bieloruskom boli v tento deň „nájdené telá troch osôb“.

Podľa poľského úradu „existujú indície, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o nelegálnych prisťahovalcov“.

Pohraničná služba podľa agentúry PAP dodala, že v tejto fáze nebude poskytovať žiadne informácie. Uviedla, že v prípade koná prokuratúra.

Poľsko – prvýkrát od pádu komunizmu v roku 1989 – vyhlásilo 2. septembra popri svojej hranici s Bieloruskom výnimočný stav, ktorý platí 30 dní, a cudzinci majú zakázané cestovať do tejto oblasti. Okrem toho tam vojaci budujú pohraničný plot.

Podobný nález ako v prípade mŕtvej Iračanky hlásili bieloruské úrady aj v začiatkom augusta, keď uviedli, že v blízkosti hraníc s Litvou objavili mŕtveho Iračana, pričom tvrdili, že bol zavraždený.

Koncom mája Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko varoval Európu, že Minsk už nebude brániť migrantom v ceste do EÚ – podľa neho je to reakcia na západné sankcie voči Bielorusku.

Poľská armáda dokončila 80 kilometrov plotu na hranici s Bieloruskom

Poľská armáda dokončila 80 kilometrov dlhý úsek drôteného plotu na hranici s Bieloruskom. Oznámil to minister obrany Mariusz Błaszczak, ktorého citovala agentúra PAP.

Poľsko rovnako ako Litva a Lotyšsko majú s Bieloruskom spor o migrantov, ktorých podľa týchto krajín Bielorusko posiela na ich územie v snahe destabilizovať Európsku úniu. Hraničný plot má nekontrolovaným prechodom hranice brániť.

„Je už postavených 80 kilometrov plotu vysokého 2,5 metra. V dĺžke 130 kilometrov boli postavené vojenské zátarasy,“ povedal Błaszczak. Podľa neho pohraničníci na oboch stranách plota tiež vztýčia sieť, ktorá má chrániť pred zranením voľne žijúce zvieratá.

Poľskí vojaci so stavbou plotu začali 25. augusta. Varšava počíta s tým, že v prvej etape bude oplotených 150 kilometrov hranice a v ďalšej potom 97 kilometrov.

Poľsko 2. septembra vyhlásilo v pásme susediacimi s hranicami s Bieloruskom výnimočný stav. Má trvať 30 dní v 183 obciach na východe krajiny.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti