V Perme vraždil 18-ročný študent. Zabil šesť ľudí

Streľba na univerzite v ruskom meste Perm v pondelok ráno napokon zanechala šesť mŕtvych.

20.09.2021 09:45 , aktualizované: 22:26
rusko streľba Foto: ,
Ľudia stoja za oplotením štátnej univerzity v meste Perm na východe európskej časti Ruska, v ktorej došlo k streľbe. 20. september 2021.
debata (75)

Ako uviedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, strelec použil loveckú zbraň s hladkou hlavňou, čo by mohlo naznačovať, že strieľal z brokovnice.

Pri streľbe, ktorá sa odohrala v pondelok ráno v meste Perm zhruba 1100 kilometrov východne od Moskvy, tiež 28 ľudí utrpelo zranenia, uviedol vyšetrovací výbor. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že 19 ľudí utrpelo zranenia v dôsledku streľby. Ako sa zranili zvyšní, nie je známe.

Podozrivého zatkli po prestrelke s políciou, pri ktorej ho zranili, informovalo ruské ministerstvo vnútra. Motív strelca nebol bezprostredne známy. Podľa webu kp.ru bol páchateľom 18-ročný študent prvého ročníka právnickej fakulty na uvedenej univerzite Timur Bekmansurov.

V čase incidentu bolo v areáli univerzity, ktorá má 12-tisíc študentov, zhruba 3000 ľudí. Študenti a zamestnanci univerzity sa pozamykali v miestnostiach a univerzita vyzvala ľudí, aby opustili jej areál, ak je to možné. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých niektorí študenti vyskakovali z okien budovy. Univerzitu po incidente evakuovali.

Gubernátor Permského kraja vyhlásil v tejto súvislosti na 21. septembra deň smútku na pamiatku obetí streľby. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť pozostalým obetí.

Do Permu pricestovali aj minister školstva Valerij Faľkov a minister zdravotníctva Michail Muraško, ktorí tam majú organizovať pomoc pre zranených a pozostalých obetí.

Hoci sú zákony o držbe zbraní v Rusku prísne, mnohí ľudia získavajú povolenia na lovecké zbrane. Médiá odvolávajúce sa na miestnych predstaviteľov uviedli, že podozrivý mal povolenie na opakovaciu brokovnicu. Zatiaľ nie je jasné, či to bolo povolenie na zbraň, ktorú použil.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #streľba