Trudeau ostáva kanadským premiérom. Väčšinu však nezískal

Od voličov sme dostali jasný mandát na to, aby sme vyviedli krajinu z pandémie. Vyhlásil to po sčítaní väčšiny hlasov po pondelkových predčasných voľbách kanadský premiér Justin Trudeau.

21.09.2021 06:50 , aktualizované: 08:24
Justin Trudeau Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau
debata (5)

„Vy (Kanaďania) nás posielate späť do práce s jasným mandátom, aby sme sa dostali z tejto pandémie,“ povedal Trudeau. Podľa televízie BBC tento politik naďalej zostane kanadským premiérom. Jeho zámer obsadiť väčšinu kresiel v parlamente sa mu však nepodaril.

Podľa prognózy kanadskej verejnoprávnej televízie CBC po sčítaní viac ako 90 percent hlasov získala Liberálna strana 157 kresiel v parlamente. Opozičná konzervatívna strana si ich pripísala 122. Na dosiahnutie väčšiny, v ktorú Trudeau dúfal, víťazovi volieb chýba 13 mandátov.

„Trudeau svoju hazardnú stávku prehral. Povedal by som, že je to pre neho horkosladké víťazstvo,“ myslí si profesor politológie Daniel Beland z McGillovej univerzity v Montreale. Kanadská opozícia už počas predvolebnej kampane obviňovala Trudeaua z toho, že vyhlásil „zbytočné predčasné voľby“ s cieľom naplniť osobné ambície.

Trudeau, ktorý doposiaľ vládol s menšinovým kabinetom, vyhlásil predčasné voľby v auguste potom ako uviedol, že pri presadzovaní legislatívy sa musí spoliehať na podporu iných parlamentných strán. V uplynulých mesiacoch sa v tejto súvislosti sťažoval na obštrukcie zo strany opozície.

Premiérova popularita však v porovnaní s minulosťou klesla aj napriek tomu, že zvládanie pandémie zo strany jeho vlády sa považuje za úspešné. Agentúra AFP to prisudzuje tomu, že po šiestich rokoch vlády „jeho administratíva vykazuje známky únavy“.

K moci sa Trudeau dostal v roku 2015, keď jeho Liberálna strana vo voľbách získala väčšinu kresiel v tamojšej Dolnej snemovni. Vo voľbách z roku 2019 si však značne pohoršil aj pre zverejnenie fotografií z večierku spred dvadsiatich rokov, na ktorých mal tvár zafarbenú na čierno.

Trudeau Čítajte viac Favoritovi priťažil čierny mejkap
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #parlamentné voľby #Justin Trudeau