Johnson sa stretol s Bidenom, do Washingtonu dorazil vlakom

Americký prezident Joe Biden sa v Bielom dome stretol s britským premiérom Borisom Johnsonom. Hlavnou témou schôdze bola obchodná dohoda, ktorú chce Británia so Spojenými štátmi uzavrieť. Z New Yorku, kde sa zúčastnil Valného zhromaždenia OSN, Johnson pricestoval do Washingtonu vlakom.

22.09.2021 07:55
Boris Johnson / Joe Biden / Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a americký prezident Joe Biden počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone v utorok 21. septembra 2021
debata (4)

Uzavretie obchodnej dohody s USA patrí medzi priority britskej diplomacie. Podľa stanice BBC je na stole variant, že by sa Británia pripojila k už existujúcej zmluve o voľnom obchode medzi USA, Kanadou a Mexikom. Americký prezident Biden uviedol, že diskusie na túto tému budú s Britániou pokračovať.

Americkí predstavitelia spájajú čím ďalej viac uzavretie zmluvy so situáciou v Severnom Írsku. Americký prezident uviedol, že si neželá zmeny v mierových dohodách, ktoré by viedli k zavedeniu „tvrdej hranice“ medzi Severným Írskom a zvyškom ostrova. „V tom plne súhlasíme, nikto si neželá, aby sa stalo niečo, čo by narušilo Veľkopiatkové či Belfatské dohody,“ uviedol Johnson.

Obaja politici rokovali aj o ďalších oblastiach, napríklad o ekológii alebo dodávkach ponoriek Austrálii, ktoré vyvolali napätie vo vzťahoch s Francúzskom. Johnson sa s Bidenom stretol osobne druhýkrát. Obaja štátnici rokovali osobne na tohtoročnom summite krajín G7 v Cornwalle.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson