Na auto poradcu ukrajinského prezidenta spustili paľbu, zranili vodiča

Neidentifikované osoby spustili v stredu paľbu na auto Serhija Šefira, prvého poradcu ukrajinského prezidenta. Vodič utrpel zranenia. K útoku došlo v Kyjevskej oblasti, informovala agentúra UNIAN.

22.09.2021 10:46 , aktualizované: 16:16
Serhij Šefir Foto: ,
Policajti zbierajú dôkazy v blízkosti auta Serhija Šefira, poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 22. septembra 2021 neďaleko Kyjeva
debata (15)

Podľa ministerstva vnútra sa incident odohral približne o 10.00 h miestneho času pri obci Lisnyky.

Korešpondent agentúry UNIAN sa Šefirovi dovolal, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského bol však stručný. „Prepáčte, nemám čas,“ uviedol a odmietol incident bližšie komentovať.

Aj podľa informácií internetového denníka Ukrajinska pravda vyviazol Šefir bez zranení. Na miesto už dorazila aj generálna prokurátorka Iryna Venediktovová a bola vyhlásená špeciálna operácia „Siréna“.

Ďalšie médiá už zverejnili fotografie poškodeného auta. Na karosérii a prednom skle vidno stopy po guľkách. Podľa polície auto zasiahlo viac ako desať guliek.

Zelenskyj sľúbil tvrdú reakciu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil v stredu tvrdú reakciu v reakcii na streľbu na auto svojho poradcu Serhija Šefira.

Zelenskyj zverejnil videosprávu, keďže sa nachádza v New Yorku, kde v stredu večer vystúpi na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Ihneď potom sa vráti do Kyjeva, informoval spravodajský portál 112 Ukrajina.

Zelenskyj v správe povedal, že nevie, kto stojí za pokusom o atentát na Šefira. Či už ide o vnútorné alebo vonkajšie sily, nepovažuje ich za sily.

„Pretože nechávať mi odkaz streľbou v lese na auto môjho priateľa je slabosť. Ale odpoveď bude silná. Neovplyvní to silu nášho tímu, kurz, ktorý som si vybral so svojím tímom… Boj proti zločincom, veľkým, vplyvným finančným skupinám to nijako neovplyvní,“ uviedol Zelenskyj.

Útok mal zrejme politický motív

Ukrajinská polícia v stredu oznámila, že pokus o vraždu poradcu prezidenta Volodymyra Zelenského bol zrejme politicky motivovaný.

Pokus o atentát na Zelenského poradcu mohol súvisieť s jeho prácou alebo byť súčasťou snáh o vyvinutie nátlaku na vedenie Ukrajiny či jej politickú destabilizáciu, povedal novinárom šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Samotný Šefir tento čin označil za úsilie „zastrašiť“ prezidentský úrad.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Ukrajina