Líbyjský maršal Haftar odstúpil z funkcie, zrejme kvôli prezidentským voľbám

Poľný maršal Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalíf Haftar oznámil, že sa na tri mesiace vzdá funkcií. Podľa agentúry Reuters si tak pripravil pôdu k možnej kandidatúre v prezidentských voľbách, ktoré sa majú konať v decembri.

22.09.2021 21:38
Chalíf Haftar Foto: ,
Chalíf Haftar
debata (11)

Haftarove oddiely ovládajú východ Líbye a veľkú časť južných oblastí. LNA vo vyhlásení uviedla, že Haftar poveril svojho náčelníka štábu, aby na tri mesiace prevzal jeho povinnosti.

Vojsko maršala Haftara v minulosti bojovalo proti jednotkám líbyjskej armády, ktorá stála za vládou v Tripolise. Samotný Haftar podporoval paralelne vládu na východe krajiny. Vlani štrnásťmesačné boje ukončilo prímerie, ktoré tiež umožnilo vytvorenie prechodnej vlády, ktorá má pripraviť decembrové voľby.

Parlamentné a prezidentské voľby sa majú konať 24. decembra, ale ako napísala agentúra AP, ich osud je neistý. Volebný zákon, ktorý stanovuje, že kandidáti na prezidenta sa musia vzdať úradu po dobu 90 dní pred voľbami, vyvolal značné nezhody medzi líbyjskými politikmi. Jeho ratifikácia viedla až k odhlasovaniu nedôvery vláde premiéra Muhammada Dbaíbího, ktorá bude krajinu do volieb riadiť ako úradnícka.

V Líbyi panuje nestabilita od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Sajf Islam Kaddáfí Čítajte viac Líbyjské úrady vydali zatykač na Kaddáfího syna. Je podozrivý z väzieb na ruských žoldnierov
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Chalíf Haftar