Na Sardínii zadržali bývalého katalánskeho premiéra Puigdemonta

Bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý od roku 2017 po neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska žije v exile v Belgicku, zadržali vo štvrtok v Taliansku. Oznámil to jeho právnik.

24.09.2021 06:56 , aktualizované: 17:12
Carles Puigdemont Foto: ,
Demonštranti držia transparent s podobizňou bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta pred budovou Európskeho parlamentu v Štrasburgu
debata (9)

Puigdemontov právny zástupca Gonzalo Boye na Twitteri napísal, že jeho klienta „zadržali po príchode na Sardíniu, kde pricestoval ako poslanec Európskeho parlamentu“. K zatknutiu separatistického lídra došlo podľa slov právnika na základe zatykača vydaného v októbri 2019.

Sudkyňa nariadila prepustenie Puigdemonta

Sudkyňa na talianskom ostrove Sardínia v piatok nariadila prepustenie bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorého zadržala polícia vo štvrtok v meste Alghero na Sardíni na základe medzinárodného zatykača. Podľa rozhodnutia sudkyne Plinie Azzenovej však musí Puigdemont ostať na ostrove, kým sa nerozhodne o jeho prípadnom vydaní do Španielska. Informovala o tom talianska agentúra ANSA.

Sudkyňa nepovažovala zadržanie Puigdemonta za nezákonné, avšak zároveň podľa nej neexistuje dôvod používať proti bývalému šéfovi katalánskej vlády takéto opatrenia.

Puigdemontova kancelária priblížila, že vo štvrtok popoludní odcestoval z Bruselu do Alghera, kde sa mal zúčastniť na medzinárodnej výstave Adifolk a stretnúť sa s regionálnym lídrom Sardínie a miestnym ombudsmanom.

„Keď sme prišli na letisko v Alghere, zastavila ho talianska hraničná polícia. Zajtra bude k dispozícii sudcom odvolacieho súdu v meste Sassari, ktorý rozhodne, či ho prepustí na slobodu alebo vydá (Španielsku),“ uviedol na Twitteri šéf jeho kancelárie Lluís Alay.

Na Puigdemonta a dvoch ďalších europoslancov žijúcich v exile je v Španielsku vydaný zatykač pre podnecovanie k vzbure. Tohto skutku sa mali dopustiť v súvislosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska, keď zorganizovali referendum, ktoré však bolo podľa Madridu protiústavné.

Európsky parlament Puigdemonta, ako aj dvoch ďalších europoslancov podporujúcich nezávislosť Katalánska – Antoniho Comína a Claru Ponsatíovú – však v marci zbavil imunity, ktorou disponovali od roku 2019. Toto rozhodnutie následne potvrdil koncom júla i Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu.

Koncom júna vláda v Madride udelila milosť deviatim katalánskym separatistickým lídrom, ktorí boli medzi 12 osobami odsúdenými za účasť na organizácii nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti.

Katalánsko / Barcelona / Čítajte viac Desaťtisíce ľudí v Katalánsku vyšli do ulíc na podporu nezávislosti
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Carles Puigdemont