Odstrelili 162 metrov vysokú "jabloneckú eiffelovku", symbol českého mesta bižutérie

V teplárenskom areáli Brandl v českom meste Jablonec nad Nisou v sobotu dopoludnia odstrelili 162 metrov vysoký komín. Železobetónový monolit s hmotnosťou 10-tisíc ton bol pritom od roku 1986 symbolom tohto mesta bižutérie.

25.09.2021 14:05
debata (6)

Na periférii pri vjazde do Jablonca sa týčil ako mohutný maják a vžilo sa preň označenie „jablonecká eiffelovka“.

Odstrel sa uskutočnil v sobotu medzi deviatou a desiatou hodinou, prebiehal za prísnych bezpečnostných opatrení. Už od siedmej hodiny ráno bola okolo komína vytvorená uzavretá zóna, ktorú celé dopoludnie strážilo 13 hliadok bezpečnostných zložiek vrátane psovodov, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Likvidácia komína je poslednou kapitolou v razantnej premene teplárenstva v Jablonci nad Nisou, ktorá sa začala v roku 2016. Mesto sa vtedy „odstrihlo“ od starej mazutovej výhrevne a systému parovodov, pričom všetkých odberateľov – 4-tisíc domácností, inštitúcií a firiem – napojilo na teplo dodávané z nových kotolní.

Starý teplárenský areál na Brandli tak prestal byť využívaný. Po skončení demolácií by na jeho mieste mala vyrásť priemyselná zóna. Na odstrel komína bolo použitých celkovo 75 kilogramov plastickej trhaviny dynamitového typu. Komín sa po odstrele nezosunul zvisle k zemi, ale takzvane sa položil.

Keďže v jeho tesnej blízkosti sú koľaje električky aj vlaku, musel sa položiť správnym smerom, čo v tomto prípade znamenalo pád na vypratané budovy v jeho okolí. „Tie čiastočne utlmia energiu dopadu telesa komína. Samotný pád k zemi bude trvať zhruba sedem sekúnd od samotného odstrelu,“ uviedol Vladimír Pravda, ktorý celú akciu riadil. Následná likvidácia sutín potrvá niekoľko mesiacov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #komín #Jablonec nad Nisou