Island mohol mať prvý v Európe parlament s prevahou žien. Prepočet to zmenil

Islandská vládna koalícia v sobotňajších voľbách opäť získala väčšinu v parlamente.

26.09.2021 18:07 , aktualizované: 27.09.2021 00:00
Island, voľby, Katrín Jakobsdottirová Foto: ,
Islandská premiérka Katrín Jakobsdottirová v sobotu 25. septembra 2021 počas volieb v Reykjavíku.
debata (3)

Vyplýva to podľa agentúry Reuters z konečných výsledkov hlasovania. Islandský parlament sa podľa agentúr stane prvým európskym parlamentom, v ktorom budú prevažovať ženy.

Predvolebné prieskumy naznačovali, že súčasná koaličná vláda na čele s premiérkou Katrín Jakobsdóttirovou vo voľbách o väčšinu v parlamente príde. Vďaka rastu podpory koaličnej Pokrokovej strany však koalícia ako celok svoje postavenie zlepšila, hoci si premiérkino ľavicovo-zelené hnutie pohoršilo.

Prvé informácie hovorili, že ženy v parlamente po voľbách obsadia 33 kresiel, teda viac ako 52 percent. V súčasnom zložení parlamentu je 24 žien, respektíve 38 percent.

Ženy v parlamente po voľbách obsadia nakoniec „len“ 30 kresiel, teda takmer 48 percent, povedal podľa AFP predseda volebnej komisie Ingi Tryggvason. Pomer počtu žien v parlamente je však aj po revízii najvyšší v Európe.

Podľa Svetovej banky doteraz najvyššie zastúpenie žien v parlamente dosiahlo v rámci Európy Švédsko, a to 47 percent. Celosvetovému rebríčku dominuje Rwanda (61 %), Kuba (53 %) a Spojené arabské emiráty s 50 percentami.

Agentúra AP si všíma, že míľnik v podobe nadpolovičného podielu žien v islandskom parlamente nastal napriek celkovej strate voličskej priazne u ľavicových strán, ktoré uplatňujú kvóty pre rovné zastúpenie žien na kandidátkach. Politologička Silja Bára Ómarsdóttirová ale tvrdí, že sa im podarilo vytvoriť novú všeobecnú normu, keď pri výbere kandidátov nie je prijateľné ignorovať rovnosť pohlaví.

Zmeny klímy boli hlavnou témou predvolebnej kampane na severoatlantickom ostrove s 360 000 oby­vateľmi, ktorý je z veľkej časti pokrytý ľadovcovým príkrovom. Do popredia sa táto téma dostalo po tohtoročnom – na islandské pomery – mimoriadne teplom lete, počas ktorého teploty počas 59 dní presiahli teplotu 20 stupňov, čo spôsobilo silný úbytok ľadovcov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rodová rovnosť #Island