Hlavný prokurátor ICC chce obnoviť vyšetrovanie vojnových zločinov v Afganistane

Nový hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan v pondelok oznámil, že sa pokúša získať súhlas na obnovenie vyšetrovania možných vojnových zločinov v Afganistane.

27.09.2021 16:27
debata (8)

Zamerať sa pritom plánuje najmä na aktivity militantného hnutia Taliban a regionálnej odnože Islamského štátu – Islamského štátu-Chorasán (IS-K). Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo vyhlásení zverejnenom na webe ICC sa uvádza, že Khan žiadosť sudcom tohto súdu predložil vzhľadom na vývoj v Afganistane, kde talibovia v polovici augusta prevzali moc.

Pád medzinárodne uznanej afganskej vlády a jej nahradenie Talibanom totiž podľa Khana predstavujú významnú zmenu okolností.

„Po starostlivom preskúmaní záležitostí som dospel k záveru, že v tejto chvíli už neexistuje perspektíva skutočného a účinného vyšetrovania domácimi orgánmi,“ dodal.

Sudcovia ICC teraz posúdia žiadosť o obnovenie vyšetrovania, v rámci ktorého sa skúmali údajné zločiny všetkých zúčastnených strán konfliktu vrátane amerických síl, afganských vládnych síl a bojovníkov Talibanu, pripomína Reuters.

ICC možné vojnové zločiny v Afganistane predbežne skúmal viac ako desaťročie. Vlani v tejto záležitosti začal plnohodnotné vyšetrovanie. Afganská vláda však proti takémuto vyšetrovaniu vystúpila a na vyšetrovanie vojnových zločinov zriadila vlastný osobitný útvar.

Ako uvádza agentúra Reuters; ICC ako súd poslednej inštancie preberá vyšetrovanie prípadu len vtedy, ak členská krajina nie je schopná alebo ochotná stíhať vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti alebo genocídu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #ICC