Láva zo sopky na ostrove La Palma už vteká do Atlantického oceánu

Prúd lávy vytekajúcej zo sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma už začal vtekať do vôd Atlantického oceánu, čo u vulkanológov vyvoláva obavy z možného uvoľňovania toxických plynov.

29.09.2021 08:01 , aktualizované: 23:04
sopka la palma láva Foto: ,
Láva vytekajúcej zo sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma.
debata (6)

Regionálna vláda tohto španielskeho súostrovia vyhlásila zákaz vstupu v okruhu dvoch námorných míľ od miesta, kde sa očakáva, že láva vstúpi do Atlantiku, a už v pondelok požiadala obyvateľov v okolí obce Tazacorte, aby nevychádzali zo svojich domovov.

Vedci totiž varujú, že „keď magma vstúpi do morskej vody, dôjde k reakcii, ktorá spôsobí únik výparov, ktoré môžu byť toxické. "Vdýchnutie alebo kontakt s kyslými plynmi a kvapalinami môže dráždiť pokožku, oči a dýchacie cesty a spôsobiť problémy s dýchaním, najmä u ľudí s už existujúcimi ochoreniami dýchacích ciest,“ varoval Miguel Ángel Morcuende, technický riaditeľ úradu pre núdzové plánovanie v prípade sopečnej činnosti (Pevolca).

Ostrov La Palma bol pre dôsledky erupcie sopky vyhlásený za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou. Roztavená hornina doposiaľ popálila viac ako 258 hektárov povrchu ostrova a zničila 589 nehnuteľností, vyplýva z pozorovaní programu EÚ na pozorovanie Zeme známeho ako Copernicus.

Španielsko sopka La Palma erupcia Čítajte aj Experti: Výbuch sopky na kanárskom ostrove La Palma môže trvať tri mesiace

Španielska vláda v utorok uvoľnila 10,5 milióna eur na pomoc obetiam erupcie, najmä na kúpu domov či bytov pre tých, ktorých domy boli pohltené lávou. Päť miliónov eur z tejto sumy je určených na nákup domov a zvyšok na zaobstaranie nábytku a nevyhnutných domácich potrieb, uviedla hovorkyňa vlády Isabel Rodríguezová.

Erupcia sopky La Cumbre Vieja si vyžiadala evakuáciu viac ako 6000 ľudí z ich domovov, zatiaľ však neboli zaznamenané obete ani zranení.

Ostrov La Palma žije predovšetkým z pestovania banánov a z turistického ruchu.

Na ostrove La Palma pristálo prvé lietadlo od uzavretia letiska

Na ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov, pristálo v stredu prvé komerčné dopravné lietadlo od uplynulého víkendu, keď sopečný popol z vybuchujúceho vulkánu La Cumbre Vieja spôsobil zastavenie leteckej dopravy. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Prevádzku na tamojšom letisku zatvorili v sobotu vzhľadom na nahromadenie sa popola zo zmienenej sopky, ktorá začala vybuchovať pred desiatimi dňami.

Prvým lietadlom, ktoré odvtedy pristálo na ostrove La Palma, bol stroj miestnej spoločnosti Binter Canarias. Lietadlo priletelo zo susedného ostrova Tenerife.

Stalo sa tak po tom, ako sa na postihnutom ostrove La Palma zlepšili bezpečnostné podmienky, hoci vulkán je stále aktívny. La Cumbre Vieja sa nachádza vzdušnou čiarou približne 15 kilometrov západne od letiska. Binter Canarias obnoví aj lety s humanitárnou pomocou pre tých, ktorých postihla erupcia sopky.

Príchod dvoch ďalších lokálnych leteckých spojov ohlásili na popoludnie, avšak dve ďalšie diaľkové linky – z Madridu a z Mníchova – boli zrušené, potvrdili miestne úrady.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sopka