Turecko odstráni vyše 83-tisíc mín z oblasti pri hraniciach s Iránom

Turecko začalo s odstraňovaním 83-tisíc pozemných mín nastražených pozdĺž svojich východných hraníc s Iránom. Ide o súčasť dvojročného projektu financovaného Európskou úniou, uviedol v stredu hovorca Rozvojového programu OSN (UNDP) v Turecku. Informuje o tom agentúra AFP.

29.09.2021 20:55
debata (1)

Projekt v hodnote 18,6 milióna eur, realizovaný v spolupráci s tureckým akčným centrom pre odstraňovanie mín, umožní vytvorenie bezpečného územia pre miestnych civilistov a správcov hraníc s rozlohou 4,2 milióna štvorcových metrov.

Turecko, ktoré je od roku 2004 súčasťou Ottawského dohovoru o zákaze používania protipechotných mín, súhlasilo s ich postupným vyradením a zavedením humanitárneho systému hraničného dozoru, píše AFP.

Míny na východe Turecka nastražili „medzi rokmi 1953 a 1996 s cieľom zabrániť nelegálnym prechodom a pašovaniu, ako aj zaistiť bezpečnosť“ v súvislosti s hrozbami Strany kurdských pracujúcich (PKK), povedal šéf komunikačného odboru UNDP v Turecku Faik Uyanik.

V 90. rokoch turecká armáda zintenzívnila použitie mín ako súčasť svojho boja proti nelegálnej PKK, ktorá je Ankarou i jej západnými spojencami považovaná za teroristickú skupinu, pripomína AFP.

„Pozemné míny si vyslúžili všeobecné odsúdenie ako najnehumánnejší nástroj na kontrolu hraníc,“ povedala predstaviteľka UNDP pre Turecko Louisa Vintonová.

Na odstraňovaní mín v štyroch tureckých provinciách pracuje dovedna 175 odmínovačov, píše AFP. Časti vyčisteného územia sa otvoria pre chov dobytka a poľnohospodárstvo, ktoré sú v oblasti hlavným zamestnaním pre miestne obyvateľstvo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Turecko #míny