V Poľsku schválili predĺženie stavu núdze na hranici s Bieloruskom o 60 dní

Vzhľadom na pretrvávajúci nápor migrantov na poľsko-bieloruskej hranici predĺžil poľský parlament vo štvrtok núdzový stav v pohraničnej oblasti o ďalších 60 dní. Informovali o tom agentúry PAP a DPA.

01.10.2021 08:30 , aktualizované: 22:27
hranica migrant plot Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (10)

Za predĺženie núdzového stavu zahlasovalo vo štvrtok večer 237 poslancov dolnej komory poľského parlamentu (Sejm), 179 bolo proti a 31 sa zdržalo. V stredu podpísal príslušnú žiadosť vlády vo Varšave poľský prezident Andrzej Duda.

Svojím rozhodnutím chce Poľsko „čeliť tlaku bieloruského režimu na destabilizáciu EÚ“, uvádza sa v príspevku na oficiálnom účte Sejmu na Twitteri.

Poľsko v snahe chrániť svoju 400 kilometrov dlhú hranicu vyslalo do pohraničia tisíce vojakov, postavilo tam plot zo žiletkového drôtu a v 183 pohraničných oblastiach s platnosťou od 2. septembra na 30 dní vyhlásilo núdzový stav, ktorý zakazuje novinárom a aktivistom vstup do týchto oblastí.

poľsko migranti Čítajte viac Litva a Lotyšsko začali na hraniciach s Bieloruskom stavať plot proti migrantom

Šéf poľského Národného bezpečnostného úradu (BBN) Pawel Soloch počas debaty v Sejme priblížil, že len počas septembra sa pokúsilo nelegálne prekročiť poľsko-bieloruskú hranicu takmer 7000 migrantov. Vlani v septembri išlo o 120 ľudí.

Vlády v Poľsku, Litve a Lotyšsku, ktoré sú na východnej hranici EÚ s Bieloruskom, obviňujú bieloruský režim, podporovaný Moskvou, z povzbudzovania ilegálnej migrácie do týchto troch krajín, aby tak spôsobil spory a chaos v rámci EÚ.

Európska únia viní Bielorusko, že tento prílev migrantov organizuje ako odplatu za sankcie uvalené Západom v reakcii na potláčanie bieloruskej opozície a násilné zásahy proti jej prívržencom zo strany bieloruského vedenia a bezpečnostných zložiek.

Nemecko eviduje rekordný počet nelegálnych migrantov prichádzajúcich z Poľska

Počet ľudí, ktorí sa z Poľska snažili ilegálne prekročiť nemecké hranice, v posledných dvoch mesiacoch značne stúpol. V piatok to oznámila berlínska polícia, informovala agentúra DPA.

V auguste sa podľa polície pokúsilo nelegálne prekročiť poľsko-nemecké hranice 225 ľudí a v septembri až 1305 osôb, čo je oveľa viac ako obyčajne.

Väčšina nelegálnych migrantov pochádzala z Iraku, Sýrie, Iránu a Jemenu.

Vo štvrtok sa nemeckej polícii podarilo zadržať nákladné vozidlo v blízkosti poľských hraníc pri meste Frankfurt nad Odrou, v ktorom sa nachádzalo 40 migrantov. Nemecký súd vydal príkaz na predbežné zadržanie ukrajinského občana, ktorý je podozrivý z pašovania ľudí.

Okrem toho polícia v južnej časti Berlína vo štvrtok našla 41 migrantov vrátane ženy a dvoch detí. V tomto prípade je z pašovania ľudí podozrivý občan Bieloruska, píše DPA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migranti