Rumunský prezident si v Aachene prevzal Cenu Karola Veľkého

Rumunský prezident Klaus Iohannis si v sobotu v Aachene prevzal Cenu Karola Veľkého za rok 2020, ktorú toto nemecké mesto udeľuje od roku 1950 za zásluhy v oblasti európskej jednoty, súdržnosti a porozumenia. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

02.10.2021 14:49
Nemecko Aachen Cena Karola Veľkého Iohannis Foto: ,
Ocenený rumunský prezident Klaus Iohannis (uprostred), starostka Aachenu Sibylle Keupenová (vpravo) a predseda direktória, ktoré o udeľovaní ceny rozhoduje Jürgen Linden (vľavo).
debata (1)

Podľa direktória, ktoré o udeľovaní ceny rozhoduje, bol 62-ročný Iohannis ocenený za svoje angažovanie sa za „jednotu, vzájomný rešpekt a zmierenie v Európe“ a ako „bojovník za európske hodnoty“. Cenu Karola Veľkého mal dostať už minulý rok, ale ceremoniál bol odložený pre koronavírusovú pandémiu.

Starostka mesta Aachen Sibylle Keupenová vo svojom príhovore ocenila Iohannisa ako „dôležitého sprostredkovateľa a staviteľa mostov medzi spoločnosťami západnej a východnej Európy“. Na margo Európskej únie Keupenová uviedla, že je to „stále krehká budova, ktorú treba chrániť“. Naliehavou úlohou je podľa nej razantné zintenzívnenie ochrany klímy. „Musíme konať hneď a predovšetkým musíme konať odvážne,“ povedala Keupenová.

PREZIDENTKA čaputová Čítajte viac Čaputová v Aachene: Európska demokracia potrebuje strážcov a ochrancov

Predseda Európskej rady Charles Michel vo svojom príhovore tiež vzdal hold Iohannisovmu príspevku k zjednoteniu Európy, pričom vyzdvihol jeho úsilie o posilnenie EÚ v oblasti obrany.
Iohannis sa narodil v meste Sibiu. Patrí k menšine sedmohradských Sasov. V roku 2000 ho zvolili za starostu svojho rodného mesta a následne bol v tejto funkcii niekoľkokrát potvrdený. Prezidentom Rumunska je od roku 2014.

Medzi držiteľov Ceny Karola Veľkého patria okrem iných i bývalý československý a český prezident Václav Havel, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký exkancelár Helmut Kohl a jeho nástupkyňa vo funkcii Angela Merkelová či americký exprezident Bill Clinton. V roku 2019 ju dostal generálny tajomník OSN António Guterres.

Na slávnostnom odovzdávaní Ceny Karola Veľkého sa zúčastnila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na slávnostnej večeri v predvečer odovzdávania ceny vystúpila s príhovorom o súčasných výzvach, ktorým čelí Európa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Klaus Iohannis #Cena Karola Veľkého #Aachen