Tisíce ľudí na ostrove La Palma sú v lockdowne pre sopečnú aktivitu

Niekoľkým tisíckam obyvateľov španielskeho ostrova La Palma miestne úrady nariadili, aby nevychádzali zo svojich domovov. Dôvodom je zhoršenie kvality ovzdušia. To zapríčinila láva a oblaky hustého čierneho dymu valiace sa zo sopky La Cumbre Vieja, informovala v sobotu agentúra Reuters.

02.10.2021 20:40
Španielsko La Palma sopka Foto: ,
Obyvatelia čistia ulicu od popola zo sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma.
debata (3)

Takzvaný lockdown nariadili v piatok večer tamojšie úrady obyvateľom častí miest Los Llanos de Aridane a El Paso. Obmedzenie pohybu sa celkovo týka približne 3500 ľudí.

„K novému lockdownu dochádza v dôsledku meteorologických podmienok… tie bránia tomu, aby sa (jedovaté) plyny rozptýlili (do vyšších vrstiev atmosféry),“ uviedli úrady.

Ľuďom v zasiahnutých oblastiach nariadili, aby mali zatvorené okná aj dvere a vo svojich domoch odpojili kúrenie či klímu, a zabránili tak tomu, že sa im do vnútra dostane vzduch z vonku.

Lockdowny už dlhšie platia aj v oblastiach San Borondón, Marina Alta, Marina Baja and La Condesa, pripomína Reuters.

Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije asi 85 000 obyvateľov. K jej erupcii došlo 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne, začiatkom tohto týždňa, začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

Zničených je vyše 800 budov

Od výbuchu zo zmieneného dňa sa na vulkáne vytvorilo viacero trhlín. Vo štvrtok vznikla nová trhlina, a to približne 400 metrov severne od miesta, kde došlo 19. septembra k najväčšej erupcii. Vulkanologický inštitút Kanárskych ostrovov ju označil za nové „ohnisko erupcie“. Vznik tejto trhliny, ktorá po svahu steká inou cestou ako láva z tých predošlých, sprevádzala aj seizmická aktivita.

Miguel Ángel Morcuende, technický riaditeľ úradu pre núdzové plánovanie v prípade sopečnej činnosti (Pevolca), v piatok na tlačovej konferencií uviedol, že na mieste dochádza k „intenzívnej“ sopečnej aktivite. Zároveň však dodal, že erupciou je ovplyvnených len „menej ako osem percent ostrova“, pričom zvyšok ostrovanov pokračuje v „normálnom živote“.

V dôsledku septembrového výbuchu a následnej sopečnej aktivity dosiaľ v okolitej oblasti z domovov evakuovali asi 6000 ľudí. Zničených tam bolo zároveň viac ako 800 budov vrátane obytných domov, kostolov či škôl. Obete na životoch ani zranených si však zatiaľ erupcia nevyžiadala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sopka