Novým japonským premiérom sa stal Fumio Kišida. Vo vláde dáva šancu novým ľudom

Japonský parlament v pondelok zvolil za nového premiéra krajiny Fumia Kišidu. Niekdajší minister zahraničia vyhral voľby v dolnej komore japonského parlamentu s prehľadom, pretože jeho Liberálnodemokratická strana (LDP), ktorej je predsedom, v nej má väčšinu. Za jeho zvolenie na post premiéra hlasovalo 311 poslancov, zatiaľ čo za jeho súpera z radov opozície Jukia Edanoa hlasovalo 124 poslancov.

04.10.2021 11:28 , aktualizované: 12:20
Japonsko Kišida Foto:
Fumio Kišida (uprostred) po jeho zvolení za premiéra krajiny vo voľbách v dolnej komore japonského parlamentu 4. októbra 2021 v Tokiu.
debata

„Táto komora menuje pána Fumia Kišidu za premiéra,“ oznámil po ukončení hlasovania hovorca dolnej komory parlamentu. Krátko na to zvolili Kišidu za premiéra aj v hornej komore japonského parlamentu.

Kišida, ktorý v minulosti zastával post šéfa diplomacie, na poste premiéra nahradí Jošihideho Sugu. Ten po roku vo funkcii začiatkom septembra oznámil, že odstupuje. Popularita Sugu a jeho vlády totiž medzi Japoncami klesla, pretože mnohým sa nepozdávalo, ako sa jeho vláda vysporiadala s pandémiou koronavírusu.

13 nováčikov na ministerských postoch

Kišida predstavil v pondelok členov nového vládneho kabinetu. Až 13 nových členov kabinetu pritom zasadne na ministerskú stoličku vôbec prvýkrát vo svojom živote, informovali agentúry AP a Reuters. Kišida sa zaviazal, že dá šancu novým ľudom, avšak väčšinu kľúčových rezortov obsadili spojenci bývalého predsedu japonskej vlády Šinzóa Abeho alebo odchádzajúceho ministra financií Taróa Asóa, všíma si Reuters.

Nový japonský ministerský predseda sa rozhodol vymeniť takmer všetkých 20 členov vládneho kabinetu. Na svojom poste zotrvali len dvaja, a to minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi a minister obrany Nobuo Kiši, mladší brat Abeho. Nový premiér chce podľa AP takto zaistiť kontinuitu japonskej diplomacie a bezpečnostnej politiky vzhľadom na narastajúci vplyv Číny, ale aj na japonskú spoluprácu s USA.

Ministrom financií sa stal Šuniči Suzuki, syn bývalého japonského premiéra Zenkóa Suzukiho a švagor odchádzajúceho ministra Taróa Asóa. Suzukiho možno považovať za skúseného politika, keďže už v minulosti niekoľkokrát zastával ministerský post, píše AFP.

Bývalý minister školstva a Abeho spojenec Kóiči Hagiuda sa stal novým japonským ministrom obchodu.

Vo vláde budú aj tri ženy

Súčasťou nového vládneho kabinetu sa stali aj tri ženy. Ani jedna však neobsadila kľúčový rezort.

Tak ako sa očakávalo, Seiko Nodaová – ktorá sa podobne ako Kišidua uchádzala o post predsedníčky vlády – obsadila post ministerky zodpovednej za riešenie klesajúcej miery pôrodnosti v Japonsku.

Noriko Horiučiová zasadla na ministerskú stoličku vôbec po prvýkrát a stala ministerkou pre očkovanie. Na tomto poste nahradila Taróa Kónoa, ktorý sa spolu s Kišidom a Nodaovou uchádzal o post predsedu vládnucej Liberálnodemo­kratickej strany (LDP), a teda aj japonského premiéra.

Japonsko okrem zmeny premiéra a nových členovej kabinetu čakajú tento rok ešte aj parlamentné voľby. Japonské médiá v pondelok informovali, že Kišida zrejme rozpustí parlament už na budúci týždeň 14. októbra a voľby vypíše na 31. októbra, teda o pár týždňov skôr, než sa očakávalo, poznamenáva Reuters.

Gratulácia z Južnej Kórey

Južná Kórea v pondelok oficiálne zagratulovala novozvolenému japonskému premiérovi Kišidovi k zvoleniu za nového ministerského predsedu Japonska. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap. Juhokórejský parlament tiež prisľúbil, že bude pokračovať v aktívnej spolupráci s japonským kabinetom a bude riešiť záležitosti, ktoré dlhodobo pretrvávajú medzi oboma krajinami.

Kišida nahradil Sugu vo funkcii v čase, keď sa Tokio usiluje zlepšiť svoje diplomatické vzťahy so Soulom, ktoré sa zhoršili počas sporov o vojnovú históriu a obchodné záležitosti.

„Naša vláda bude aktívne spolupracovať s novým premiérom Kišidom a novým kabinetom s cieľom preskúmať nové spôsoby riešenia pretrvávajúcich problémov medzi našimi dvoma krajinami a pokračovať v úsilí o posilnenie praktickej spolupráce v oblasti hospodárstva, kultúry, výmeny obyvateľstva a ďalších záležitostí,“ uviedol hovorca juhokórejského rezortu diplomacie.

Vzťahy medzi Tokiom a Soulom sú napäté z dôvodu dlhodobo sa zhoršujúcich problémov, ktoré sa týkajú otázky nútených prác a sexuálneho otroctva žien počas druhej svetovej vojny, ako aj japonských obmedzení vývozu kľúčového priemyselného materiálu do Južnej Kórey, vysvetľuje Jonhap.

V posledných mesiacoch – v období poznačenom úsilím administratívy prezidenta USA Joea Bidena tlačiť na posilnenie regionálnej siete demokratických aliancií a partnerstiev s cieľom čeliť rastúcej asertivite Číny – začal Soul naliehať na zlepšenie juhokórejsko-japonských vzťahov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fumio Kišida