Babiš v Pandora Papers. Premiér priznal únik do daňového raja

Cez firmy v daňových rajoch český premiér Andrej Babiš poslal sám sebe 381 miliónov českých korún, aby si kúpil nehnuteľnosti vo Francúzsku. Transakcia sa začala v roku 2009, vtedy to bolo okolo 15 miliónov eur. Vyplýva to z Pandora Papers, teda z úniku dát zo 14 firiem, ktoré sa špecializujú na zakladanie offshorových spoločností v daňových rajoch.

04.10.2021 15:01 , aktualizované: 18:00
babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš máva počas televíznej debaty pred budúcotýždňovými parlamentnými voľbami v ČR, 3. október 2021.
debata (116)

Informácie zverejnil portál Investigace.cz, ktorý spolu s ďalšími 600 novinármi zo 150 médií zo 117 krajín sveta skúmal, ako sa mocní a slávni ľudia snažia ukryť svoje bohatstvo pred svetom.

Babiša odhalenie zasiahlo asi v najmenej vhodnej chvíli. Už v piatok a v sobotu sa v Česku konajú voľby do Poslaneckej snemovne. Podľa posledného zverejneného prieskumu verejnej mienky agentúry Median by malo hlasovanie vyhrať premiérovo hnutie ANO so 25,2 percenta. Za ním nasleduje koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s 20,9 percenta a ďalšia koalícia Piráti a Starostovia s 19,4 percenta.

Pranie peňazí?

Premiér Babiš vyhlásil, že zverejnené informácie ho majú pred hlasovaním poškodiť. Vraj žiadne nehnuteľnosti vo Francúzsku nevlastní. Zároveň však priznal, že transakciu cez offshorové firmy urobil, lebo mu ju odporučila realitná kancelária.

"Nie je to nič nelegálne,“ reagoval Babiš podľa portálu Seznam Správy. Dodal však, že politik by si taký nákup nemohol dovoliť. "Ale tú transakciu som vykonal pred 12 rokmi,“ pripomenul premiér, ktorý založil svoje hnutie ANO v máji 2012. V minulosti Babiš kritizoval využívanie spoločností v daňových rajoch, teraz tvrdí, že jeho prípad je iný.

Investigace.cz zdôrazňuje, že prevod monackej spoločnosti SCP Bigaud, ktorá nakúpené nehnuteľnosti vlastnila, bol uzavretý až v roku 2018. Vtedy firmu získal SynBiol, a. s., čo je subjekt, ktorý spadá pod AB private trust I. Investigace.cz tiež tvrdí, že pôžička 15 miliónov eur cez schému na nákup nehnuteľností bola splatná až v septembri 2019. "Vlastniť offshorovú firmu skutočne nie je nezákonné. O tom, či sa Andrej Babiš dopustil nejakého zločinu, musia rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní,“ uvádza Investigace.cz.

Novinári nechceli cielene poškodiť Babiša pred voľbami

Novinársky projekt odmietol obvinenia, že by informácie publikoval s cieľom poškodiť Babiša pred voľbami. Na Pandora Papers pracovalo viac ako 600 novinárov zo 150 rôznych médií zo 117 krajín sveta. Globálna uzávierka pre zverejnenie článkov bola pre všetky médiá rovnaká a jej výber bol úplne mimo kompetencie jednotlivých novinárov.

Celkovo mal Babiš financovať nákup 16 nehnuteľností vo Francúzsku vrátane Château Bigaud na Azúrovom pobreží. "Oni hovoria, že je podozrenie z prania peňazí. Ja som tie peniaze poslal z českej banky ako pôžičku. Tie peniaze boli zdanené, ja vám to môžem ukázať, a boli vrátené pred tým, ako som šiel do politiky,“ citoval premiéra spravodajský server Českej televízie. Babiš tvrdí, že je škandálne, pokiaľ niekto hovorí, že pral nejaké peniaze.

"Môžem uviesť, že Národná centrála proti organizovanému zločinu bude vo veci konať. A to nielen ohľadne premiéra Českej republiky, ale aj všetkých občanov ČR, ktorí sú v takzvanej kauze Pandora Papers uvedení. Viacej informácií však momentálne nebudeme poskytovať,“ informoval Českú televíziu hovorca centrály Jaroslav Ibehej.

Andrej Babiš Čítajte viac Pandora Papers odhalili podozrivé transakcie desiatok svetových politikov vrátane Babiša

"Polícia by teraz mala dať dokopy všetky dostupné informácie. Po tom, čo ich vyhodnotí, bude mať k dispozícii ďalšie nástroje. Môže začať trestné konanie. Schéma prania peňazí je zdokumentovaná celkom dobre. Polícia by sa mala teraz zamerať na zdroj a pôvod použitých finančných prostriedkov,“ povedal pre Pravdu bývalý policajný vyšetrovateľ finančnej kriminality Kamil Kouba. "Pán premiér vyhlásil, že sú to jeho peniaze z bankového účtu z Českej republiky. Tak nech na základe týchto slov predloží výpis z českej banky, ako prešli financie na účet offshorovej firmy na Britských Panenských ostrovoch. Z dokumentov, ktoré má Investigace.cz k dispozícii, práve chýba tento začiatok,“ ozrejmil Kouba.

Bývalý policajt pripúšťa, že aj za jeho praxe sa stalo, že podozrenie z prania peňazí sa nepodarilo vyšetriť práve preto, že sa nepodarilo dokázať, odkiaľ peniaze pochádzali. Kouba však nepochybuje, že polícia sa bude dôkladne zaoberať Babišovým prípadom.

"Otázkou je, aká bude politická situácia po voľbách. Mám však úplnú dôveru v políciu. Je to nestranný orgán. V polícii som strávil mnoho rokov profesionálneho života. Môžu sa vyskytnúť nejaké tlaky. Ale som presvedčený, že polícia ich ustojí. Verím ľuďom, ktorí tam pracujú,“ povedal Kouba.

ANO sa možno oslabí

Čo sa týka volebného zisku, je otázne, či ANO nejako aféra zasiahne. "Záleží na tom, ako bude Babiš reagovať. Dá sa predpokladať, že jeho obrana bude totálna. A potom bude dôležité, či túto kauzu nejakým zrozumiteľným spôsobom opozícia vloží do verejného priestoru. Ak napríklad bude tvrdiť, že v rámci aféry sa hovorí o daňovom raji, vieme, že česká spoločnosť väčšinou existenciu daňových rajov odmieta. Možno by sa to Babiša mohlo dotknúť, ale nemyslím, že by to zásadne oslabilo jeho pozíciu. No aj malá strata ANO môže mať veľký vplyv na volebné výsledky, najmä keby sa posilnili opozičné koalície,“ povedal pre Pravdu český politológ Pavel Šaradín z Palackého univerzity v Olomouci.

Pandora Papers

  • Podozrivé finančné transakcie stoviek politikov a ďalších osobností z viac ako 90 krajín zverejnilo v rámci projektu Pandora Papers Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ).
  • Kauzy sa týkajú 300 Čechov vrátane premiéra Andreja Babiša a tiež viac ako 40 Slovákov a offshorových firiem s väzbou na Slovensko
  • Dokumenty sa zmieňujú o jordánskom kráľovi Abdalláhovi, prezidentoch Ukrajiny, Kene a Ekvádora i o bývalom britskom premiérovi Tonym Blairovi. Opisujú aj aktivity 130 miliardárov z Ruska, USA alebo Turecka a mnohých ministrov, veľvyslancov, starostov či generálov.
  • Podozrivé prípady sa týkajú aj rodiny azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva, ktorá je podľa ICIJ zapletená do nákupov britských nehnuteľností v hodnote stámiliónov eur. Ruského prezidenta zasa dokumenty spájajú s tajným majetkom v Monaku. Meno Vladimira Putina sa v dokumentoch síce priamo neobjavuje, spomínajú sa ale ľudia z jeho blízkeho okolia vrátane priateľa z detstva Piotra Kolbina, ktorého kritici Kremľa označujú za „peňaženku“ hlavy štátu.
  • ICIJ získalo viac ako 11,9 milióna finančných záznamov od 14 offshorových spoločností. Na projekte sa podieľalo vyše 600 novinárov zo 150 médií. V porovnaní s podobnými projektmi z minulosti, ako boli Panama Papers, Paradise Papers či databáza Offshore Leaks, ide o doteraz najväčší objem uniknutých dát.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Pandora Papers