Francúzi odkryli hriechy katolíckej cirkvi. Kňazi zneužili státisíce detí

Tisíce pedofilov v sutanách a okolo štvrť milióna detských obetí. S napätím očakávaná správa komisie, ktorá vyšetrovala zneužívanie detí francúzskou katolíckou cirkvou, odhalila otrasnejšie počty, než s akými verejnosť počítala.

05.10.2021 12:39 , aktualizované: 21:05
Kostol / Modlitba / Foto: ,
Ľudia v kostole Sv. Jany z Arku v Saint-Denis pri Paríži počas špeciálne konanej bohoslužby za obete sexuálneho zneužívania katolíckou cirkvou, 5. október 2021
debata (82)

Kňazi a mnísi vo Francúzsku od roku 1950 sexuálne zneužili 216-tisíc detí, väčšinou chlapcov, konštatovala nezávislá vyšetrovacia komisia. Počet obetí je dokonca až 330-tisíc, ak sa medzi ne započítajú aj trestné činy laikov, ktorí pracovali pre cirkev, ako sú učitelia v náboženských školách alebo v charitách.

Výsledky dvojročného vyšetrovania v utorok predstavil predseda komisie Jean-Marc Sauvé. Predseda Francúzskej biskupskej konferencie Éric de Moulins-Beaufort v reakcii vyjadril hanbu za činy cirkvi a požiadal obete o odpustenie.

V porovnaní s celoštátnymi francúzskymi štatistikami predstavujú sexuálne delikty spáchané predstaviteľmi cirkvi asi štyri percentá všetkých týchto činov spáchaných vo Francúzsku, uviedol Sauvé. Chlapci predstavujú 80 percent obetí, dievčatá 20 percent.

Komisia navrhuje, aby cirkev zriadila tribunál, ktorý by sa prečinmi jej predstaviteľov zaoberal. Cirkev by tiež mala obete finančne odškodniť, uviedol Sauvé. Niekoľko prípadov komisia odovzdala justícii na prešetrenie a prípadné stíhanie.

Sauvé pred novinármi kritizoval prístup cirkvi, ktorá až do roku 2000 prejavovala "hlboký a absolútny nezáujem a dokonca krutosť voči obetiam“. "Musíme sa zbaviť myšlienky, že sexuálne násilie v cirkvi bolo vymetené. Problém naďalej pretrváva,“ uviedol predseda komisie.

Počet francúzskych kňazov a rehoľníkov, ktorí od roku 1950 sexuálne zneužívali deti, správa odhaduje na 2 900 až 3 200. Znamená to, že približne každý štyridsiaty cirkevný predstaviteľ páchal tieto ohavné zločiny.

Ľútosť a hanbu po zverejnení záverov komisie vyjadril predseda Francúzskej biskupskej konferencie Éric de Moulins-Beaufort. Obete, ktorých počet je podľa neho výrazne vyšší, než sa pôvodne odhadovalo, požiadal o odpustenie.

Pred pol rokom komisia vydala odhad, podľa ktorého sa vo Francúzsku od roku 1950 mohlo obeťami sexuálneho zneužívania zo strany predstaviteľov cirkvi stať približne desaťtisíc detí. V utorok zverejnené závery sú viac než dvadsaťkrát vyššie.

"Chcem vás požiadať o odpustenie, každú a každého z vás prosím o odpustenie. Vďaka správe sme počuli hlasy obetí a koľko ich bolo. Ich svedectvo nami otriaslo, ich počet nás hlboko znepokojil,“ povedal de Moulins-Beaufort. Biskupi si podľa neho rozhodne nájdu dostatok času na prečítanie celej správy.

Predsedníčka francúzskej konferencie rehoľníkov a rehoľníčok Véronique Margronová konštatovala, že k týmto zisteniam už nie je čo dodať, je možné len "cítiť hlbokú, absolútnu hanbu“. Násilie na deťoch označila za zarmucujúcu tragédiu.

Na správe viac ako dva roky pracovala dvadsiatka odborníkov na civilné i cirkevné právo, historikov, psychológov a lekárov, všetci bez nároku na honorár. Cirkev na činnosť komisie prispela troma miliónmi eur.

Národná vyšetrovacia komisia vznikla na popud francúzskej katolíckej cirkvi v roku 2018 po sérii odhalení prípadov sexuálneho obťažovania detí vo Francúzsku a tiež v reakcii na rad škandálov v susedných krajinách, najmä v Nemecku.

Skúmané obdobie komisia rozdelila na tri etapy. Agresie zo strany predstaviteľov cirkvi boli najčastejšie v rokoch 1950 až 1970, keď bolo spáchaných 56 percent z nich. Ďalších 22 percent sa udialo v rokoch 1970 až 1990 a 22 percent za posledných 30 rokov.

Komisia skúmala výpovede 1 628 obetí sexuálnych trestných činov, vypočula aj jedenástich agresorov a preštudovala dokumenty z desiatok archívov. Výsledné zverejnené číslo je štatistickým odhadom, odchýlka môže byť až 50-tisíc osôb. Podľa komisie mohlo byť v skutočnosti obeťami sexuálneho násilia páchaného kňazmi a mníchmi od 166-tisíc do 266-tisíc detí.

Pápeža správa hlboko zarmútila

Pápež František vyjadril v utorok hlboký zármutok nad utrpením obetí pohlavného zneužívania, ktorého sa v priebehu desaťročí dopúšťali katolícki duchovní vo Francúzsku.

Pápež podľa slov hovorcu Mattea Bruniho na zverejnené „desivé“ zistenia reagoval „s bolesťou“. „Jeho myšlienky sa ako k prvým obracajú k obetiam – s hlbokým zármutkom nad ich zraneniami a s vďakou za ich odvahu prehovoriť,“ uviedol Bruni vo vyhlásení.

Dodal, že pápež myslí i „na cirkev vo Francúzsku, ktorá môže po uvedomení si tejto desivej reality nastúpiť na cestu k vykúpeniu“. Pápež sa preto modlí za všetkých veriacich vo Francúzsku a predovšetkým za obete zneužívania, aby im Boh poskytol úľavu a útechu a spolu „so spravodlivosťou i zázrak zahojenia (rán)“.

Zdroj: tasr

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #katolícka cirkev #sexuálne zneužívanie detí