Na barakoch v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz sa našli antisemitské nápisy

Antisemitské graffiti sa našli nasprejované na deviatich barakoch v niekdajšom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz v južnom Poľsku. Oznámilo to v utorok Štátne múzeum Auschwitz-Birkenau.

05.10.2021 22:54
Auschwitz-Birkenau, koncentračný tábor, tábor... Foto:
Nacistický koncentračný tábor v Auschwitzi
debata (4)

Múzeum označilo tieto nápisy za „ohavný útok“ na symbol jednej z najväčších tragédií v dejinách ľudstva". Graffiti obsahovali „odkazy na Starý zákon, ktoré často využívajú antisemiti a tiež slogany o popieraní (holokaustu)“ v angličtine a nemčine.

Múzeum sa v tejto záležitosti obrátilo na políciu a uviedlo, že vyhodnocuje príslušné záznamy z bezpečnostných kamier. Návštevníkov múzea takisto vyzvali, aby sa ozvali a poslali fotografie, ak boli svedkami tohto incidentu alebo sa v tom čase nachádzali v okolí barakov.

Predstavitelia múzea oznámili, že graffiti odstránia až po tom, čo bude ukončené vyšetrovanie celého prípadu.

Vo vyhlásení múzea sa uvádza, že hoci neustále rozširujú možnosti zaistenia bezpečnosti na 170-hektárovom pozemku areálu, na rozpočet tejto pamiatkovej inštitúcie mala veľmi nepriaznivý vplyv pandémia koronavírusu.

Koncentračný tábor Auschwitz bol vybudovaný nacistickým Nemeckom v roku 1940 ako väzenský tábor pre Poliakov. O dva roky neskôr bol postavený tábor Auschwitz II-Birkenau, ktorý sa stal miestom vyhladzovania židovského obyvateľstva. Nacistické Nemecko tam usmrtilo najmenej 1,1 milióna ľudí, predovšetkým Židov, ale aj Poliakov, Rómov, sovietskych väzňov a ľudí iných národností.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #antisemitizmus #Auschwitz