Srbský policajt dostal za vraždu kosovských Albáncov 20 rokov väzenia

Súd v kosovskej metropole Priština odsúdil bývalého srbského policajta na 20 rokov väzenia za podiel na vražde 13 civilistov z radov etnických Albáncov, ku ktorej došlo počas vojny v 90. rokoch.

06.10.2021 06:37
debata (4)

Vo vyhlásení súdu sa podľa agentúry AFP uvádza, že išlo o súčasť „rozsiahleho a systematického útoku“, ktorý srbská polícia a polovojenské sily spáchali v roku 1999 voči albánskym civilistom v lokalitách Sllovi a Terbovc.

Súd odsúdeného označil iba iniciálami G.S., ale kosovské médiá ho identifikovali ako Gorana Stanišiča.

Pred očami žien

Preživší svedkovia, väčšinou ženy, vypovedali, že Stanišiča opakovane videli medzi skupinami, ktoré postavili mužov pred múr a zastrelili ich pred očami manželiek, matiek či dcér.

Stanišič, bývalý príslušník srbskej polície, bol súdom v Prištine odsúdený nielen za vraždy, ale aj za účasť na vyhostení miestnych civilistov.

Kosovské ľudskoprávne skupiny tvrdia, že pri útoku srbských síl na Sllovi a Terbovc zahynulo 45 ľudí a ďalších 11 bolo zranených. Vypálených bolo takmer 100 albánskych domov. Stovky ľudí boli nútené utiecť.

Goran Bregovič Čítajte viac Koncert Gorana Bregoviča v Albánsku narušili nacionalisti a slzný plyn

Verdikty vynesené v kauzách príslušníkov ozbrojených síl Kosova a Srbska sú veľmi zriedkavé, pretože nenadviazanie diplomatických stykov znemožňuje vydanie podozrivých z jedného územia na druhé.

Chce sa odvolať

Podľa obžaloby Stanišič pochádza z dediny Sllovi, kde aj došlo k vraždám. Po vojne utiekol do Srbska, ale v roku 2019 ho pri pokuse o prekročenie hranice zatkli.

Stanišič vznesené obvinenia odmietal a proti rozsudku sa mieni odvolať.

Vojna v rokoch 1998–99 medzi kosovskoalbánskymi partizánmi, ktorí bojovali za nezávislosť svojho územia, a srbskými ozbrojenými silami si vyžiadala asi 13.000 obetí, väčšinou z radov etnických Albáncov. Konflikt sa skončil po tri mesiace trvajúcej operácii NATO, ktorá prinútila Belehrad, aby z Kosova stiahol svoje sily a prenechal správu nad týmto regiónom Spojeným národom.

V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Ako suverénny štát ho uznalo asi 100 krajín – nie však Srbsko a jeho spojenci, Rusko a Čína.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Albánsko