FDP je pripravená na koaličné rokovania s SPD a Zelenými

Nemecká Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá skončila v nedávnych parlamentných voľbách na štvrtom mieste, oznámila v stredu, že je pripravená na oficiálne rozhovory o vytvorení novej vládnej koalície s víťaznou Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) a Zelenými. Informovala o tom agentúra DPA.

06.10.2021 14:06
nemecko Habeck Lindner Baerbocková FDP Foto: ,
Zľava: Spolupredseda Zelených Robert Habeck, spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková a Šéf FDP Christian Lindner.
debata

Zelení už predtým oznámili, že takisto chcú začať rokovania o vytvorení takzvanej „semaforovej koalície“ uvedených strán. V prípade vzniku semaforovej koalície (SPD, FDP a Zelení) má reálnu šancu stať sa kancelárom doterajší minister financií a líder SPD (25,7 percenta hlasov) Olaf Scholz.

„Prijali sme návrh na rokovanie s SPD o spoločných veciach, ktorú môžu posunúť našu krajinu dopredu. Scholzovi som po dohode so Zelenými navrhol, aby sa takýto rozhovor v trojici začal už zajtra. A tak sa aj stane,“ uviedol predseda liberálov Christian Lindner po vnútrostraníckej porade. Dodal však, že v hre je naďalej aj takzvaná „jamajská koalícia“ CDU/CSU, Zelených a FDP.

FDP je podľa neho ochotná vstúpiť iba do centristickej koalície, ktorá bude dbať na „hodnoty slobody“ a na obnovu krajiny.

Zelení takisto úplne nevylúčili „jamajskú koalíciu“, avšak z programových dôvodov uprednostňujú „semaforovú koalíciu“.

Situácia sa zároveň komplikuje pre lídra CDU Armina Lascheta, ktorý doviedol stranu k najhoršiemu volebnému výsledku v jej histórii (24,1 percenta hlasov) a už teraz čelí kritike aj v rámci vlastnej strany.

Armin Laschet Čítajte aj Šéf CDU Laschet chce rokovať o koalícii s FDP a Zelenými
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #FDP