V úrade kancelára i v centrále Kurzovej ÖVP sa konali razie

Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) vykonala v stredu ráno viacero prehliadok v sídle vládnucej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), úrade kancelára Sebastiana Kurza a na ministerstve financií. Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli prostredníctvom korupčných zmlúv použité na zaistenie pozitívneho obrazu ÖVP v bulvárnych novinách. Informovali o tom agentúry APA a AFP.

06.10.2021 17:02
Virus Outbreak Austria Vaccine Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
debata (5)

Vyšetrovatelia sa zamerali na osoby z najbližšieho okolia kancelára – jeho hovorcu Johannesa Frischmana, splnomocnenca pre médiá Geralda Fleischmanna, poradcu Stefana Steinera a ich pracoviská v úrade kancelára a v centrále ÖVP, potvrdil pre APA Kurzov hovorca.

Podľa rozhlasovej stanice Ö1 sa razie týkali podozrení, že peniaze rezortu financií boli využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza. Tie mali byť následne zverejnené v denníku Österreich výmenou za lukratívne inzeráty od vlády. Kurz je podľa uniknutého súdneho príkazu podozrivý, že bol v tejto veci spoluvinníkom, uvádza AFP. Kurza už predtým vyšetrovali pre podozrenia z krivej výpovede pred výborom vyšetrujúcim korupčnú kauzu Ibiza z roku 2019, ktorá spôsobila pád jeho vtedajšej vlády s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Obvinenia voči nemu však v tejto záležitosti vznesené neboli.

Mediálna skupina vlastniaca denník Österreich zverejnila vyhlásenie, v ktorom akúkoľvek vinu čo sa týka zverejnenia spomenutých prieskumov odmietla.

Šéf rezortu financií Gernot Blümel potvrdil, že razia prebehla i na jeho ministerstve, avšak netýkala sa jeho osobne ani jeho funkčného obdobia. Podľa Ö1 je medzi podozrivými okrem Kurza i bývalý generálny sekretár ministerstva a niekdajší šéf štátnej holdingovej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG) Thomas Schmid.

Zástupkyňa predsedu poslaneckého klubu ÖVP Gabriela Schwarzová na prehliadky reagovala slovami, že išlo o „šou“ a „obvinenia sú založené na udalostiach, ktoré sa odohrali pred piatimi rokmi“.

Opozičná Sociálnodemokra­tická strana Rakúska (SPÖ) uviedla, že aktuálne domové prehliadky ukázali, že „domček z karát (postavený ÖVP) sa hlučne rúca“. Ľudovcov kritizovala za „diskreditáciu nezávislého súdnictva a snahu o marenie vyšetrovania“.

Vicekancelár Werner Kogler zo strany Zelených uistil, že stredajšie razie nemajú vplyv na schopnosť koalície vládnuť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #ÖVP #Sebastian Kurz