Na ostrove La Palma pre sopečný popol znova uzavreli letisko

Letisko na španielskom ostrove La Palma vo štvrtok uzavreli v dôsledku nahromadenia popola zo sopky Cumbre Vieja, ktorá začala vybuchovať pred vyše dvoma týždňami. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na prevádzkovateľa letiska, štátny podnik Aena.

07.10.2021 13:57
sopka Cumbre Vieja Foto: ,
Sopka Cumbre Vieja neďaleko španielskeho ostrova La Palma 5. októbra 2021.
debata

„Letisko je v súčasnosti mimo prevádzky,“ povedala hovorkyňa Aena a dodala, že skôr, ako ho znovu otvoria, je potrebné vykonať čistiace práce.

Miestna letecká spoločnosť Binter v stredu večer oznámila, že ruší všetky lety na La Palmu a z nej. „Pozastavenie (letov) bude trvať, kým sa podmienky nezlepšia,“ oznámila firma na Twitteri.

Lety pozastavila aj konkurenčná letecká spoločnosť CanaryFly.

Letisko bolo zatvorené aj 25. septembra po tom, čo hustý oblak sopečného popola prinútil letecké spoločnosti zrušiť lety. Napriek tomu, že letisko uviedli do prevádzky už o deň neskôr, lety obnovili až 29. septembra.

Na sopke Cumbre Vieja, ktorá sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije 85 000 obyvateľov, došlo k erupcii 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sopka