O rakúskeho kancelára sa zaujímajú prokurátori

Rakúsko má politický škandál na najvyššom poschodí štátnej moci. Na kancelára Sebastiana Kurza si posvietili protikorupční prokurátori. Štátne zastupiteľstvo pre ekonomickú kriminalitu a korupciu oznámilo, že šéf vlády čelí podozreniu, že si v niektorých médiách kupoval správy o svojom dobrom imidži za peniaze daňových poplatníkov. Do aféry je namočených ešte ďalších osem ľudí a tri právnické osoby.

07.10.2021 18:13
sebastian kurz Foto: ,
Sebastian Kurz
debata (5)

V rámci vyšetrovania sa uskutočnili razie v sídle kancelára, na ministerstve financií a v centrále ľudovcov, ktorých šéfom je Kurz. Prokuratúra v jeho prípade hovorí o úplatkárstve a o zneužití dôvery. „Som presvedčený, že sa tieto obvinenia ukážu ako nepravdivé,“ reagoval kancelár.

Kurz pokračoval, že údajné dôkazy proti nemu tvorí nespresnená komunikácia prostredníctvom textových správ vytrhnutá zo súvislostí tak, aby tieto informácie boli zneužité proti nemu. Zástupkyňa predsedu ľudovcov Gaby Schwarzová označila razie za snahu urobiť šou a poškodiť Kurzovu stranu. Jej čelní predstavitelia tvrdia, že protikorupčná prokuratúra je zaujatá, tá to však jednoznačne popiera.

Škandál sťažuje aj situáciu ľavicových Zelených, ktorí tvoria s ľudovcami koaličnú vládu. Zatiaľ nie je jasné, či táto strana, ktorá pred voľbami viedla kampaň za „čistú politiku“, bude Kurzovi držať chrbát.

Nateraz je isté, že Zelení odmietajú výroky ľudovcov o tom, že sa udiala zbytočná policajná šou: „Obvinenia z politického divadla sú prázdne. Jednoducho preto, že vykonanie razií v rámci vyšetrovania si vyžaduje súhlas sudcu,“ upozornil vicekancelár Werner Kogler zo Zelených. Týmito slovami chcel poukázať na to, že domové prehliadky boli v súlade so zákonom.

Kurz je odhodlaný ostať v funkcii

Prokurátori sa nazdávajú, že Kurz a jeho blízki stranícki kolegovia finančne pomohli bulvárnemu denníku Österreich výmenou za kladné informovanie čitateľov o Kurzovi. Noviny, naopak, tvrdia, že peniaze si nevzali na revanš za zverejnenie takých prieskumov, ktoré mali nahrávať šéfovi ľudovcov.

Vyšetrovatelia uviedli, že zistili, že od roku 2016 najmenej do roku 2018 boli peniaze ministerstva financií zneužité na zaplatenie politicky motivovaných a niekedy manipulovaných prieskumov verejnej mienky v novinách. Kurz prevzal vedenie ľudovcov v máji 2017 a neskôr v tom istom roku ich priviedol k víťazstvu v parlamentných voľbách.

Aféry sa vďačne chytili opozičné strany. Kurza vyzvali, aby odstúpil z čela vlády. Zároveň žiadajú zvolať mimoriadne rokovanie parlamentu.

Rakúsky kancelár je napriek podozreniam z korupcie a prebiehajúcemu vyšetrovaniu odhodlaný zostať vo funkcii a pokračovať v koaličnej vláde svojej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA.

„Ak Zelení nechcú pokračovať v tejto spolupráci a chcú v parlamente hľadať väčšinu s inými, bude potrebné sa s tým zmieriť,“ poznamenal Kurz pred stretnutím s prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Uistil však, že ÖVP chce pokračovať vo vláde a bude robiť všetko pre stabilitu v krajine.

Virus Outbreak Austria Vaccine Čítajte viac V úrade kancelára i v centrále Kurzovej ÖVP sa konali razie

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz