Riskujú hnev Číny. Američania tajne cvičia Taiwancov

Americké jednotky pre špeciálne operácie a príslušníci námornej pechoty tajne cvičia od vlaňajška taiwanské sily, pričom riskujú hnev Číny, informoval vo štvrtok denník The Wall Street Journal.

08.10.2021 06:22
Kórea USA Juhočínske more torpédoborec Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (49)

Podľa agentúry AFP denník uvádza, že približne 20 príslušníkov amerických síl cvičí taiwanské pozemné a námorné sily „najmenej jeden rok“ v súvislosti s rastúcimi verbálnymi hrozbami Číny voči Taiwanu – spojencovi USA.

Denník sa odvoláva na nemenovaných úradníkov. Taiwanské ministerstvo obrany správu odmietlo komentovať. Pentagón správu nepotvrdil ani nevyvrátil. Jeho hovorca John Supple uviedol, že „naša podpora a obranné vzťahy s Taiwanom zostávajú v súlade so súčasnou hrozbou, ktorú predstavuje Čínska ľudová republika“.

Podľa AFP správa zrejme potvrdila články taiwanských médií z novembra minulého roka, v ktorých sa odvolávali na taiwanské námorné velenie, že do krajiny prišli americké jednotky, aby vycvičili námorné sily a špeciálne jednotky v operáciách malých lodí a obojživelných lodí.

Tieto články následne americkí a taiwanskí predstavitelia odmietli a zdôraznili, že obe strany sú zapojené do vojenských bilaterálnych výmen a spolupráce.

Najväčšia demonštrácia sily

Spojené štáty dodávajú Taiwanu zbrane – vrátane obranných rakiet a stíhačiek – v súvislosti s hrozbou Pekingu násilne prevziať kontrolu nad ostrovom a znovu ho spojiť s Čínou, poznamenala AFP.

Čína v pondelok vyslala nad Taiwan 52 bojových lietadiel, čo bola najväčšia demonštrácia sily za predchádzajúce posledné tri dni, čo čínske vojenské lietadlá narúšali vzdušný priestor Taiwanu.

čína stíhačka J-20 Čítajte viac Čína vyslala do taiwanského vzdušného priestoru ďalšie bojové lietadlá

Čínska vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu. Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa komunisti dostali k moci v pevninskej Číne a nacionalisti vedený generálom Čankajškom ušli na Taiwan.

Peking aj v minulosti zvyšoval tlak na Taiwan, aby ho prinútil uznať svoju suverenitu. Taiwanskí predstavitelia však vyhlasujú, že Taiwan je nezávislý štát a bude brániť svoju slobodu a demokraciu. Jeho najdôležitejším podporovateľom sú Spojené štáty.

Čína / Armáda / Vojak / Vojaci / Čítajte viac Čína môže zaútočiť na Taiwan do šiestich rokov, varuje americký admirál
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #Americká armáda