Biden obnoví tri chránené územia skresané Trumpom

Americký prezident Joe Biden obnoví v pôvodnom rozsahu tri chránené územia, ktoré nechal zmenšiť jeho predchodca Donald Trump. S odvolaním na oznámenie Bieleho domu o tom informovali agentúry. Príslušný dekrét podpíše Biden dnes.

08.10.2021 07:20
utah, bears ears Foto:
Kaňon Arch v prírodnej rezervácii Bears Ears v americkom Utahu.
debata (2)

Rozsiahle chránené územia Grand Staircase-Escalante a Bears Ears v Utahu a morská rezervácia Northeast Canyons and Seamounts v Massachusetts budú obnovené vo svojich pôvodných hraniciach pred nástupom Trumpa do úradu amerického prezidenta v roku 2017.

„Obnovením týchto troch chránených území prezident Biden plní kľúčový sľub a dodržiava dlhodobú zásadu, že americké národné parky, prírodné rezervácie a ďalšie chránené územia musia byť chránené navždy a pre všetkých,“ napísal vo štvrtkovom vyhlásení Biely dom.

Tumpovo rozhodnutie zmenšiť chránené územia v Utahu tu umožnilo začať ťažbu uhlia, ropy a zemného plyny. V praxi však nič také takmer nenastalo. V prípade chránených vôd pri pobreží Nového Anglicka Biden nielenže rozšíril ich hranice, ale tiež nariadil postupné utlmenie lovu niektorých druhov homárov a krabov.

trump Čítajte viac Trump pre ropu podpísal zmenšenie chránených území v Utahu

Bidenova administratíva uviedla, že rozšírenie chránených území je súčasťou plánu na boj so zmenami klímy a snahou zvrátiť podľa nej škodlivé Trumpové politické rozhodnutia.

Trump v roku 2017 argumentoval tým, že o ochrane územia by nemali rozhodovať „byrokrati vo Washingtone“, ale jednotlivé štáty, k čomu obmedzenie rozlohy – v prípade oblasti Bears Ears o takmer 90 percent a pri Grand Staircase-Escalante o zhruba polovicu – malo prispieť. Rozhodnutie vtedy popudilo domorodé kmene, ktoré obe územia považujú za posvätné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA