V USA odsúdili muža, ktorý šíril hoax o tovare olízanom človekom s covidom

K 15 mesiacov väzenia bol federálnym súdom v americkom Texase odsúdený muž, ktorý rozšíril nepravdivú informáciu o tovare v supermarkete, ktoré mal údajne olízať človek s covidom. S odvolaním sa na prokuratúru o tom informoval denník The New York Times.

08.10.2021 08:21
debata (8)

„Bratranec má covid a v posledných dvoch dňoch olízal všetko, pretože sme mu za to zaplatili,“ napísal vlani v apríli na facebooku Christopher Perez s odkazom na jednu predajňu v San Antoniu. Zdieľal tiež klamlivú mediálnu správu, že v inej pobočke toho istého reťazca supermarketov pracuje človek nakazený koronavírusom.

Vladimír Lengvarský / Vakcína / Covid / Čítajte viac Lengvarský chce silnú a cielenú očkovaciu kampaň, ktorá eliminuje vplyv hoaxov

Príspevok o olízaných potravinách bol po 16 minútach zmazaný, jeho screenshot ale poslal úradom anonymný oznamovateľ. Perez bol zatknutý v apríli 2020, teda na začiatku epidémie v Spojených štátoch, kedy bolo o miere nebezpečnosti koronavírusu málo spoľahlivých informácií a ľudia horúčkovito nakupovali zásoby potravín a drogistických potrieb.

Obžaloba Pereza vinila z vedomej snahy vystrašiť ľudí hrozbami o šírení nebezpečných chorôb. Súd sa v stredajšom rozsudku k tejto verzii priklonil a konštatoval, že Perez svojimi dvoma príspevkami porušil zákon, ktorý zakazuje šírenie klamlivých informácií v spojitosti s biologickými zbraňami. Pod tento zákon podľa výkladu súdu spadá aj koronavírus.

Obhajca uvádzal, že Perez zamýšľal príspevok ako žart a chcel ním aj ľudí odradiť od chodenia na verejné miesta, aby zastavil šírenie vírusu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hoax #koronavírus