Nemecko: Trojkoalícia je bližšie k realite, Merkelovej blok smeruje do opozície

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) pod vedením Olafa Scholza, ktorá zvíťazila v nedávnych parlamentných voľbách, oznámila spoločne s ďalšími dvomi menšími stranami, že na budúci týždeň zintenzívnia rozhovory o zostavení novej nemeckej vlády.

08.10.2021 09:51
Olaf Scholz Foto:
Olaf Scholz
debata (1)

Líder bloku odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej Armin Laschet po volebnej prehre zároveň naznačil úmysel odstúpiť z postu predsedu Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU). Spomenutý 60-ročný Laschet už avizoval, že nebude pokračovať ako premiér Severného Porýnia-Vestfálska.

Generálny tajomník propodnikateľských Slobodných demokratov (FDP) Volker Wissing uviedol, že prvé kolo rozhovorov medzi jeho stranou, SPD a Zelenými dopadlo „veľmi dobre“. V podobnom duchu sa vyjadril aj jeho náprotivok zo strany Zelených Michael Kellner. „Počas rozhovorov som nadobudol pocit, že spolu môžeme niečo vytvoriť,“ poznamenal predstaviteľ SPD Lars Klingbeil. Ani jeden z týchto troch však neposkytol bližšie podrobnosti o rokovaniach, ktoré by v prípade úspechu po 16 rokoch odsunuli Merkelovej blok CDU/CSU do opozície.

Kresťanskodemo­kratická únia Nemecka (CDU) a jej sesterská strana, Kresťansko-sociálna únia (CSU) pôsobiaca v Bavorsku, dosiahli v parlamentných voľbách z 26. septembra najhorší výsledok vo svojej histórii. Laschet, ktorý bol kandidátom tohto bloku na kancelára, uviedol, že v najbližších týždňoch navrhne zvolanie straníckej konferencie a tá určí nové vedenie. Nepovedal, či má v pláne kandidovať na pozíciu predsedu CDU, ale hovoril o potrebe „nových osobností, aby mohli začať odznova“.

nemecko Habeck Lindner Baerbocková FDP Čítajte viac FDP je pripravená na koaličné rokovania s SPD a Zelenými
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #SPD #koalícia