Favoritom bookmakerov je Babiš, Slovák stavil 1 500 eur na víťazstvo Okamurovho hnutia

Stávky týkajúce sa prebiehajúcich českých parlamentných volieb presiahli iba v tamojšej stávkovej spoločnosti Tipsport 70 miliónov českých korún. Istý stávkujúci v piatok predpoludním stavil 4 milióny korún na to, že koalícia SPOLU skončí vo voľbách do druhého miesta. Kurz bol pritom podľa servera iDNES.cz iba 1,08.

08.10.2021 21:22 , aktualizované: 22:07
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš (ANO) po odvolení v meste Lovosice, 8. október 2021
debata (8)

Deň pred voľbami bolo podľa portálu Novinky.cz najväčším favoritom bookmakerov hnutie ANO premiéra Andreja Babiša s kurzom 1,38 v Tipsporte a 1,37 vo Fortune.

Koalícia SPOLU mala kurz 3,45 v Tipsporte a 3,40 vo Fortune. Piráti a STAN mali na víťazstvo kurz 16 v oboch stávkových kanceláriách.

Najvyšší kurz malo ANO koncom mája – 4,25. Dôvodom bola „nie celkom zvládnutá covidová jar“, povedal hlavný bookmaker Tipsportu Pavol Boško, podľa ktorého zlom v prospech vládnej strany nastal v priebehu leta.

Najväčším favoritom na povolebného predsedu vlády je úradujúci premiér Babiš – vo Fortune s kurzom 2. Nasleduje Petr Fiala (SPOLU) s kurzom 2,85 a Pirát Ivan Bartoš – 7. Posledne menovaný bol pritom v lete top favoritom volieb.

Na Slovensku istý stávkujúci neváhal dať 1 500 eur na víťazstvo opozičnej Slobody a priamej demokracie (SPD) Tomia Okamuru. V prípade úspechu zinkasuje viac než 300-tisíc eur.

Odvolili všetci lídri hlavných strán

V českých parlamentných voľbách, ktoré sa konajú v piatok a sobotu, už v priebehu prvého dňa odvolili všetci predsedovia parlamentných strán, prezident Miloš Zeman a tiež jeho predchodca Václav Klaus. Iba líder Prísahy Róbert Šlachta odvolí v sobotu.

Premiér Andrej Babiš a predseda Pirátov Ivan Bartoš hlasovali v Úsťanskom kraji. Ako prvý z vrcholných politikov volil Tomio Okamura (Sloboda a priama demokracia) v Prahe. Server iDNES.cz si tiež všimol, že predsedníčka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková volila bez rúška. Prítomnému policajtovi, ktorý ju na túto skutočnosť pri volebnej miestnosti upozornil, odvetila: „Nie, nemám, ďakujem, nechcem.“

Klaus volil popoludní tradične za ZUŠ Klapkova v Prahe, potvrdil to jeho hovorca Petr Macinka. Úradujúci prezident Zeman volil zo zámku v Lánoch. Babiš (ANO) pri hlasovaní povedal, že jeho vláda sa nemá za čo hanbiť a potrebuje pokračovať v rozbehnutých projektoch. Zopakoval, že kandiduje naposledy.

Šéf Pirátov Bartoš volal k urnám všetky vekové kategórie. „Teraz sa rozhoduje, kam bude ČR v nasledujúcich rokoch smerovať, či to bude k tej postcovidovej obnove krajiny, kde nakopneme ekonomiku, začneme sledovať svetové trendy, alebo či to bude republika, kde sa nebude inovovať, kde sa bude žiť na dlh,“ povedal Bartoš.

Volil aj predseda ODS a kandidát koalície SPOLU na premiéra Petr Fiala. ČR je podľa neho na križovatke a má šancu ukončiť osemročné vládnutie populistov. V priebehu piatka zatiaľ volebná účasť dosiahla 20 percent, informovala Česká televízia. Hlasovanie začalo o 14.00 h a potrvá do 22.00 h. Pokračuje sa v sobotu od 8.00 h do 14.00 h.

O hlasovanie v zahraničí je rekordný záujem

České ministerstvo zahraničných vecí v piatok zaregistrovalo rekordný záujem o hlasovanie v českých parlamentných voľbách v zahraničí. O voličské preukazy na zastupiteľských úradoch požiadalo viac ako 2 400 ľudí, čo je o polovicu viac než pri prezidentských voľbách v roku 2018.

Volebnými obvodmi v ČR sú kraje, a tak pre občanov žijúcich v zahraničí určuje volebný obvod žreb. Tohto roku padol na Úsťanský kraj. Pred volebnou miestnosťou na veľvyslanectve v Bratislave sa podľa Českej televízie tvorili popoludní nakrátko rady. Vysoký bol aj záujem voličov v Británii a Nemecku.

Zložitejšia bola príprava volieb na ambasáde v Moskve, kde má ČR po jarnej diplomatickej roztržke okolo kauzy Vrbětice menej personálu a prichádzajúcich voličov si vo zvýšenej miere kontrolovala polícia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby v Česku