Marocký kráľ predstavil novú vládu. Je v nej sedem žien, povedie ju miliardár

Marocký kráľ Muhammad VI. vo štvrtok vymenoval novú vládu, na ktorej čele je miliardár Abdal Azíz Achanúš. Jeho Národné združenie nezávislých (Rassemblement National des Indépendants - RNI) v septembrových parlamentných voľbách porazilo dovtedy dlhodobo vládnucich islamistov.

08.10.2021 23:40
Maroko / Muhammad VI. / Abdal Azíz Achanúš / Foto:
Marocký kráľ Muhammad VI. (vpredu uprostred) a marocký korunný princ Moulay El Hassan (štvrtý sprava), jeho brat princ Moulay Rašíd (piaty sprava) a nový marocký premiér Abdal Azíz Achanúš (štvrtý zľava) pózujú s členmi nového vládneho kabinetu v Kráľovskom paláci v marockom meste Fez 7. októbra 2021
debata

Nová 24-členná vláda, v ktorej je sedem žien, pozostáva zväčša z technokratov. Zastúpenie v nej majú členovia liberálnej RNI a Strany autentickosti a modernosti (Parti authenticité et modernité – PAM), pričom obe strany sú považované za blízke kráľovskému dvoru. V kabinete sú aj zástupcovia konzervatívnej Strany nezávislosti (Istiklál).

Ministrom zahraničných vecí zostáva Násir Búríta, ktorý je nezávislý. RNI získala v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 8. septembra, celkovo 102 z 395 mandátov a porazila umiernenú islamistickú Stranu práva a rozvoja (Parti de la justice et du développement – PJD), ktorá stála na čele vládnej koalície desať rokov, ale v posledných voľbách získala len 13 kresiel.

RNI bola súčasťou všetkých koaličných vlád v Maroku za posledných 23 rokov – s výnimkou krátkeho obdobia v rokoch 2012–13. Po svojom volebnom triumfe sa Achanúš zaviazal zlepšiť životné podmienky občanov Maroka, kde covidová pandémia zhoršuje zakorenené sociálne nerovnosti.

Nová vláda sa ujme úradu v čase zvýšeného napätia s regionálnym rivalom – Alžírskom, ktoré v auguste prerušilo diplomatické styky s Rabatom v súvislosti s „nepriateľskými aktmi“. Maroko označilo tento krok za „úplne neopodstatnený“ a založený na „falošných, ba dokonca absurdných zámienkach“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #Abdal Azíz Achanúš