Volebná korupcia? Orbán ide rozdávať učiteľom, sestrám či znižovať dane

Maďarsko od januára zvýši platy zdravotných sestier o 21 % a plánuje zvýšiť mesačnú minimálnu mzdu na 200 000 forintov (558,41 eura). Povedal to pre štátny rozhlas premiér Viktor Orbán.

09.10.2021 10:14 , aktualizované: 13:39
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán
debata (10)

Orbán, ktorého na budúci rok čakajú parlamentné voľby, uviedol, že rokovania o zvýšení minimálnej mzdy stále prebiehajú. A dodal, že vláda zníži dane pre firmy, ak sú pripravené zvýšiť minimálnu mzdu,

Avizoval tiež zvýšenie platov učiteľom o 10 % v roku 2022.

Orbánove „dary“ voličom pred očakávaným tesným výsledkom volieb zahŕňajú opatrenia, akými sú napríklad zľava na dani z príjmu pre rodiny, odpustenie dane z príjmu pre mladých pracujúcich, granty na obnovu domu a príplatky k dôchodku.

Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte Pravdu Čítajte viac Orbánovi nevyšlo dvojité občianstvo, teraz siaha po slovenskej pôde

Favorit odstúpil

Starosta Budapešti Gergely Karácsony odstúpil z druhého kola primárok, v ktorých si opozícia zvolí kandidáta na predsedu vlády. Informovala o tom agentúra AFP.

Kandidát opozície na maďarského premiéra tak vzíde z dvojice Klára Dobrevová z Demokratickej koalície (DK) a Péter Márki-Zay z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

Karácsony (46) – kandidát Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) – bol pred prvým kolom primárok, ktoré sa konalo od 18. do 28. septembra, všeobecne považovaný za favorita. Skončil však druhý za Dobrevovou.

V piatok pred druhým kolom primárok, ktoré sa začne v nedeľu a potrvá do 16. októbra, vyjadril starosta Budapešti podporu Péterovi Márkimu-Zayovi. Ten sa stal po prvom kole primárok tretím postupujúcim do druhého kola.

Bývalý Orbánov stúpenec si verí

Šéfovia strán DK, MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandá­tových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády do budúcoročných parlamentných volieb.

Weisenbacher Čítajte viac Orbán je nebezpečný aj pre nás

Marki-Zay, 49-ročný bývalý stúpenec vládnucej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, tvrdí, že je jediným kandidátom, ktorý môže osloviť voličov ľavice aj konzervatívnych voličov unavených z Orbánovej politiky. Orbána obviňuje z „prehliadania endemickej korupcie“ a z toho, že Maďarsko pod jeho vedením smeruje k autoritárstvu. Marki-Zay na seba upútal pozornosť v roku 2018 po tom, ako zvíťazil v doplňujúcich voľbách na primátora v 44-tisícovom juhomaďarskom meste Hódmezővásárhely, ktoré bolo po desaťročia baštou Fideszu.

Ako uvádza AFP, analytici predpovedajú, že výsledky budúcoročných parlamentných volieb budú najtesnejšie od roku 2006.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán