V Kongu sa objavil nový prípad eboly

V Kongu sa objavil nový prípad životu nebezpečnej choroby ebola. Nákazu zaznamenali v provincii Severné Kivu na východe krajiny. Dieťa, ktoré vykazovalo jej príznaky, v stredu zomrelo. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) to oznámilo konžské ministerstvo zdravotníctva. Len v máji úrady uviedli, že ebola v Severnom Kivu už nie je.

09.10.2021 16:19
Kongo Ebola výskyt nový Foto: ,
Pacienti čakajú pred zdravotným strediskom v meste Beni na východe Konga 9. októbra 2021. V Kongu sa objavil nový prípad eboly.
debata (2)

Regionálna riaditeľka WHO uviedla, že organizácia miestnym úradom pomáha pri vyšetrovaní prípadu. Podľa jej zistení sa nákaza vyskytla v blízkosti mesta Beni, kde boli ohniská eboly zaznamenané už medzi rokmi 2018 a 2020. Vtedy sa tam objavilo takmer 3500 chorých na túto krvácajúcu horúčku, z ktorých 2 299 ľudí zomrelo. Beni je obchodná križovatka regiónu, udržiava úzke napojenie na susedné krajiny Rwandu a Ugandu, pripomína agentúra Reuters.

Ochorenie ebolou spravidla vedie k vysokej horúčke a vnútornému krvácaniu. Je život ohrozujúce. V rokoch 2014 až 2015 mu v západnej Afrike podľahlo viac ako 11 000 ľudí.

Vírus eboly bol objavený v blízkosti rieky Ebola v roku 1976. Šíri sa ľahko v podmienkach konžského pralesa. Prenáša sa kontaktom s telesnými tekutinami a krvou.

ebola, mikroskop, vírus Čítajte viac Ebola je porazená, tvrdí virológ, ktorý tento vírus spoluobjavil
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #ebola