Česká opozícia sa dohodla, že sa dohodne

České volebné koalície SPOLU a Piráti a Starostovia podpísali večer memorandum o vôli vytvoriť novú väčšinovú vládu.

09.10.2021 22:12
fiala Foto: ,
Líder koalície SPOLU Petr Fiala ukazuje znak víťazstva po parlamentných voľbách.
debata (43)

Žiadajú prezidenta Miloša Zemana, aby poveril zostavením kabinetu lídra SPOLU Petra Fialu, ktorého koalícia zvíťazila vo voľbách. V memorande prisľúbili spoluprácu a to, že zatiaľ nebudú rokovať s inými stranami, informoval server iDNES.cz.

„Obe demokratické koalície majú v snemovni väčšinu a majú teda šancu zostaviť väčšinovú vládu,“ povedal ešte pred rokovaním kandidát SPOLU na premiéra Petr Fiala.

Predseda Českej pirátskej strany Ivan Bartoš a líder hnutia Starostovia a nezávislí (STAN) Vít Rakušan chcú rokovať o vzniku vlády a budú „ladiť“ spoločný postup, informuje server iDnes.cz. Podľa Rakušana bude ich koalícia rešpektovať, že SPOLU bolo vo voľbách úspešnejšie.

ČR voľbyČR21 parlamentné voľby výsledky víťaz Čítajte viac Mohutný obrat: SPOLU porazilo Babiša a vyhralo voľby o 35-tisíc hlasov

„Chcem poďakovať voličom za takto silný mandát. Okrem pocitu radosti cítime tiež záväzok a hodláme dodržať sľub, ktorý sme dali pred voľbami. Teda, že túto krajinu dáme do poriadku,“ vyhlásil Fiala, predseda strany ODS, ktorá vytvorila koalíciu SPOLU so stranami TOP 09 a KDU-ČSL.

Fiala súčasne potvrdil, že s hnutím ANO ani s populistickou stranou SPD, ktorá sa do parlamentu dostala ako posledná, štvrtá strana, rokovať nebudú. „Nepripadá do úvahy,“ konštatoval tiež podpredseda ODS Zbyněk Stanjura.

Hladík posiela ANO na striedačku

Podľa podpredsedu KDU-ČSL Petra Hladíka by ANO malo ísť „na striedačku“. Predseda KDU-ČSL Marian Jurečka očakáva, že prezident Miloš Zeman v nasledujúcich dňoch – po avizovanom nedeľňajšom stretnutí so šéfom ANO a doterajším premiérom Andrejom Babišom – prijme aj predsedov ostatných strán, najmä Fialu.

ČR voľbyČR21 parlamentné voľby výsledky priebežné Čítajte viac Ja a šéf snemovne? Smiešne, pre mňa je to peklo, reagoval Babiš

Otázkou je, koho prezident Zeman poverí zostavením nového kabinetu. Opakovane totiž povedal, že volebné koalície považuje za podvod na voličoch a poverí lídra najsilnejšej parlamentnej strany. ODS, ľudovci a TOP 09 chcú mať samostatné poslanecké kluby, najväčší klub tak bude mať hnutie ANO.

Cesta môže byť zdĺhavá

Babiš by mohol istý čas vládnuť aj bez dôvery poslancov, analyzuje CNN Prima News. Zeman totiž môže navrhovať nového premiéra dvakrát a hoci by v oboch prípadoch nová vláda ANO do 30 dní dôveru parlamentu nezískala, česká ústava neurčuje lehotu, dokedy by takýto dočasný kabinet mohol zostať pri moci.

Až na tretí pokus poveruje niekoho sformovaním vlády predseda Poslaneckej snemovne. V takom prípade by dostal poverenie pravdepodobne Fiala a dôveru by získal.

Cesta k vláde s dôverou tak môže byť zdĺhavá a otázkou je, nakoľko „tvrdošijne“ bude Zeman presadzovať za premiéra Babiša. Vylúčené nie sú ani spory o výklad ústavy či dokonca ústavná kríza, dopĺňa server.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby v Česku