Zeman je zrejme v kritickom stave, leží na ARO

Český prezident Miloš Zeman je v rámci pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) hospitalizovaný na anesteticko-resuscitačnom oddelení (ARO). Zeman je hospitalizovaný už viac ako 24 hodín. Do nemocnice ho previezli sanitkou v nedeľu okolo 13.00 h v bezvládnom stave. iDNES.cz zdôrazňuje, že hospitalizácia na ARO znamená, že prezidentov stav je kritický.

10.10.2021 12:39 , aktualizované: 11.10.2021 16:27
ČR Zeman sanitka hospitalizácia Foto: ,
Sanitka s českým prezidentom Milošom Zemanom prichádza do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe 10. októbra 2021.
debata (365)

Hovorkyňa nemocnice Jitka Zinke ale už skôr uviedla, že Zeman v stabilizovanom stave a stará sa o neho tím zdravotníkov špecializovaných na intenzívnu starostlivosť.

Zeman sa v stredu nestretne s premiérom Andrejom Babišom, ako pôvodne plánoval. Serveru iDNES.cz to v pondelok popoludní potvrdil samotný Babiš. Dvojica mala rokovať o povolebnej situácii.

Zinke dodala, že ďalšie informácie k zdravotnému stavu prezidenta Zemana nemá k dispozícii. Na otázku, či bude počas dňa schopná potvrdiť alebo vylúčiť špekulácie, že Zeman je po operácii, hovorkyňa uviedla, že „má a bude mať len informácie o tom, že pán prezident je v stabilizovanom stave.“

Výzva na modlitbu

Olomoucký arcibiskup a šéf Českej biskupskej konferencie Jan Graubner vyzval na modlitbu za prezidenta. Jeho vyhlásenie s názvom „Slovo predsedu Českej biskupskej konferencie po voľbách“ zdieľal na Twitteri aj Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

„Vyzývam v prvom rade na modlitbu za prezidenta republiky, v ktorej prosíme o jeho uzdravenie a súčasne silu plniť pre dobro celej spoločnosti zásadné úlohy hlavy štátu v tejto dôležitej dobe,“ napísal Graubner.

Riaditeľ ÚVN a Zemanov ošetrujúci lekár Miroslav Zavoral už v nedeľu informoval, že nemá prezidentov súhlas na zverejnenie diagnózy. Podľa jeho slov je v starostlivosti odborníkov a lekári poznajú jeho diagnózu, nemajú však súhlas s jej zverejnením.

Zahmlievanie hradu

Uviedol len, že Zeman je hospitalizovaný v súvislosti s chronickým ochorením, na ktoré sa lieči. Ako je známe, Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín, cukrovkou a nedoslýchavosťou.

Pražský hrad zdravotný stav prezidenta nekomentuje. Potvrdil len jeho hospitalizáciu, pričom tvrdí, že zdravotný stav prezidentovi nijako nebráni vo výkone mandátu. Podľa Noviniek.cz by však hospitalizácia mohla trvať aj niekoľko týždňov.

Zemana priviezli do ÚVN v nedeľu pred jednou hodinou popoludní a na záberoch bolo vidieť, že nie je pri vedomí. Pri vykladaní zo sanitky mu podopierali hlavu a mal zatvorené oči.

Prezidenta odviezla záchranka krátko po jeho schôdzke s Babišom. Ten po zhruba pol hodine z Lánov odišiel vedľajším vchodom a čakajúcich novinárov ignoroval. Krátko po návšteve zo zámku odišla sanitka v sprievode vládnych limuzín a ÚVN následne Zemana hospitalizovala.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček uviedol, že Zeman na základe odporučenia ošetrujúceho lekára vyslovil súhlas s hospitalizáciou v ÚVN. Podľa zdrojov serverov iRozhlas a Českej televízie ide o plánovanú hospitalizáciu.

„Prezident Miloš Zeman na základe odporúčania svojho ošetrujúceho lekára prof. Miroslava Zavorala vyslovil súhlas s hospitalizáciou v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe,“ uviedol na twitteri Ovčáček.

Prezident Zeman je už dva týždne chorý a musí meniť svoj program, uvádza ČT24. V nedeľu mal český prezident poskytnúť aj rozhovor pre spravodajskú stanicu CNN Prima News, ktorý však ešte pred víkendom zrušil. Napriek pôvodným plánom Zeman neprišiel ani do volebnej miestnosti a hlas odovzdal do prenosnej schránky na zámku v Lánoch.

V druhej polovici septembra bol už Zeman hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici v pražských Střešoviciach, pripomína server Novinky.cz. Podľa Hradu išlo o plánovanú hospitalizáciu z dôvodu únavy a dehydratácie.

Podľa médií však dôvodom hospitalizácie mala byť tekutina v brušnej dutine, ktorá má súvisieť s problémami s pečeňou, píšu Novinky.cz.

Vo voľbách získala najviac hlasov koalícia SPOLU, Babišovo hnutie ANO má však vďaka volebnému systému o jedného poslanca viac. SPOLU má však s koalíciou PirátiSTAN väčšinu v snemovni. Oba bloky už spoločne vyzvali prezidenta, aby vyjednávaním o zostavení vlády poveril lídra SPOLU Petra Fialu.

„Blahoželám víťazom volieb a všetkým poslancom, ktorí boli zvolení, bez ohľadu na ich príslušnosť k politickým stranám a zoskupeniam. Prajem im mnoho úspechov v ich ďalšej práci,“ odkázal deň po voľbách prezident Zeman.

Ovčáček zverejnil vyhlásenie krátko po tom, čo na zámok v Lánoch prišiel Andrej Babiš, ktorý však avizoval, že vopred dohodnutá schôdzka s prezidentom sa nemá týkať výsledku volieb.

Koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) už v sobotu večer spoločne s koalíciou Pirátov a Starostov oznámila podpis memoranda o povolebnom vyjednávaní, pripomína ČT24. Obe zoskupenia sa v dokumente zaväzujú, že chcú spoločne vytvoriť väčšinovú vládu. V Poslaneckej snemovni budú mať zástupcovia koalícií dovedna 108 mandátov.

fiala Čítajte viac Česká opozícia sa dohodla, že sa dohodne

„Strany deklarujú vôľu vytvoriť spoločne vládu a žiadajú prezidenta, aby poveril Petra Fialu vyjednávaním o zostavení takejto vlády,“ uvádza sa v memorande, z ktorého citoval líder koalície SPOLU a možný budúci český premiér Petr Fiala (ODS). Líder koalície PirátiSTAN Ivan Bartoš (Piráti) označil memorandum za prvý krok na ceste k zostaveniu demokratickej vlá­dy.

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #parlamentné voľby v Česku