V Lánoch nepochodil. Babiš od Zemana poverenie zostaviť vládu nedostal

Český premiér Andrej Babiš nedostal na zámku v Lánoch od prezident Miloša Zemana poverenie na rokovania o zostavení novej vlády. S odvolaním sa na hovorcu Pražského hradu Jiřího Ovčáčka o tom informoval server Lidovky.cz.

10.10.2021 15:37
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (16)

„Áno, môžem to potvrdiť. O tom by sme informovali štandardnou cestou,“ napísal podľa serveru Lidovky.cz Ovčáček.

Zeman sa v nedeľu stretol s premiérom Andrejom Babišom, šéfom hnutia ANO, ktoré vo voľbách tesne porazila koalícia SPOLU. Zemana po stretnutí s Babišom odviezla v nedeľu krátko po poludní zo zámku v Lánoch sanitka do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN). Pred jednou hodinou dorazil do nemocnice a na záberoch bolo vidieť, že nie je pri vedomí.

ČR Zeman sanitka hospitalizácia Čítajte viac Zeman je zrejme v kritickom stave, leží na ARO

České volebné koalície SPOLU a Piráti a Starostovia podpísali v sobotu večer memorandum o vôli vytvoriť novú väčšinovú vládu. Žiadajú prezidenta Miloša Zemana, aby poveril zostavením kabinetu lídra SPOLU Petra Fialu, ktorého koalícia zvíťazila vo voľbách. V memorande prisľúbili spoluprácu a to, že zatiaľ nebudú rokovať s inými stranami.

Český premiér v povolebnom vystúpení povedal, že ak ho prezident poverí zostavením vlády, osloví aj SPOLU.

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu, sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov, získala 71 mandátov. Ako druhá skončila strana ANO premiéra Andreja Babiša, ktorá získala 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) so ziskom 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá získala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.

Patrik Eichler Čítajte viac Hlavná téma kampane - Babiš
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman