Zo sopky na La Palme padali kusy lávy o veľkosti domov

Po úbočí sopky na španielskom ostrove La Palma sa valili bloky horúcej lávy s veľkosťou trojpodlažných domov. V sobotu sa časť steny vulkánu zrútila a vzniknutým priestorom začali tiecť nové prúdy magmy a vypadli tiež kusy materiálu.

10.10.2021 21:18
la palma, sopka Foto:
Sopka chrliaca lávu na španielskom ostrove La Palma.
debata (3)

Sopka vybuchla pred troma týždňami, v mieste sa ale ďalej otriasa pôda. Na ostrove dnes zaznamenali sériu 21 otrasov, z ktorých ten najsilnejší dosiahol 3,8 stupňa, uviedol španielsky národný geologický inštitút.

Erupcia vulkánu v masíve Cumbre Vieja na jednom z Kanárskych ostrovov, kde žije okolo 85 000 obyvateľov, začala 19. septembra. Láva s teplotou až 1 240 stupňov Celzia zničila už vyše 1100 budov, takmer 500 hektárov pôdy a viac ako 6 000 ľudí vyhnala z domovov. Horúca masa sa pohybuje až rýchlosťou 700 metrov za hodinu, uviedla agentúra Reuters.

Láva dnes podľa úradov pretekala oblasťami, ktoré boli už skôr evakuované. Dostala sa až do priemyselnej oblasti a do novej zástavby.

Veľkú časť ostrova pokrýva sopečný popol, kvôli ktorému je už od štvrtka uzavreté miestne letisko. S odpratávaním popola od pondelka začne pomáhať armáda, oznámila ministerka obrany Margarita Roblesová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #výbuch sopky #La Palma