Záplavy v Číne pripravili o život 28 ľudí

Najmenej 15 ľudí zahynulo pri výdatných záplavách v provincii Šan-si na severe Číny. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom v utorok informovala agentúra DPA. Ďalší traja ľudia sú nezvestní. Čínska štátna televízia označila záplavy za najhoršie spomedzi tých, ktoré oblasť na jeseň postihli. V dôsledku zrážok evakuovali už približne 120 000 ľudí.

11.10.2021 13:19 , aktualizované: 12.10.2021 11:26
záplavy, čína Foto:
Záplavy v severočínskej provincii Šan-si zničili aj úrodu na poliach.
debata

Záplavy v Šan-si zatiaľ postihli viac ako 1,75 milióna obyvateľov, uviedla štátna tlačová agentúra Sinchua, ktorá minulý týždeň priniesla správu, že v priebehu piatich dní minulého týždňa spadol v Šan-si trojnásobok priemerného úhrnu zrážok za október.

Odhaduje sa, že zničené boli plodiny na ploche s rozlohou 190 000 hektárov. Zničených bolo takmer 20 000 domov a ďalších 18 000 bolo vážne poškodených. Miestne úrady vyčíslili priame hospodárske škody na približne 670 miliónov eur.

Okrem 15 obetí v provincii Šan-si si katastrofické počasie v Číne vyžiadalo trinásť životov tiež v susednej provincii Che-pej, kde autobus spadol zo zaplaveného mosta do rieky.

Meteorologický úrad provincie Šan-si v nedeľu varoval, že v nasledujúcich dňoch bude pršať ešte viac, a vyzval farmárov, aby sa „ponáhľali so zberom úrody, kým je znesiteľné počasie“.

Záplavy v provincii Šan-si nastali len niekoľko mesiacov po tom, ako v júli zasiahli centrálnu provinciu Che-nan rekordné záplavy s viac ako 300 obeťami na životoch.

Tieto prírodné katastrofy vyvolávajú obavy o zabezpečenie dodávok energie pred zimou. Len v provincii Šan-si – jednom z významných čínskych uhoľných regiónov – totiž svoju prevádzku kvôli záplavám pozastavilo najmenej 60 uhoľných baní, uvádza sa vo vyhlásení miestnej vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #záplavy