Kurza na poste rakúskeho kancelára strieda politik s modrou krvou

Nový rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg zložil prísahu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena. Novým ministrom zahraničných vecí Rakúska sa zároveň stal veľvyslanec vo Francúzsku Michael Linhart.

11.10.2021 13:29 , aktualizované: 16:13
Schallenberg Foto: ,
Nový rakúsky kancelár Alexander Schallenberg.
debata (5)

Prezident ešte predtým oficiálne zbavil funkcie doterajšieho šéfa vlády Sebastiana Kurza. Van der Bellen počas ceremónie podľa stanice ORF vyhlásil, že Schallenberg zo svojich diplomatických skúseností vie, ako „zjednotiť protichodné pozície“. Vyhlásil, že si je istý, že táto jeho schopnosť bude „veľkým prínosom“ aj vo funkcii kancelára.

Prezident zopakoval svoje slová z nedele a zdôraznil, že v aktuálnej politickej situácii bude na obnovenie dôvery potrebná tvrdá a sústredená práca s hmatateľnými výsledkami. Schallenberga, ako aj prítomného vicekancelára a šéfa koaličnej strany Zelených Wernera Koglera upozornil na ich zodpovednosť v pokračovaní vládneho programu s Kurzovou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP).

Po stopách otca

„Verím, že koaličným partnerom sa podarí vytvoriť nosný základ pre stabilnú spoluprácu vo vláde,“ citovala prezidentove slová agentúra APA.

Schallenberg sa narodil 20. júna 1969 vo švajčiarskom Berne. Vyrastal vo Francúzsku, Španielsku a Indii. Je vyštudovaným právnikom a v roku 1997 sa rozhodol ísť v šľapajach svojho otca a nastúpil na dráhu profesionálneho diplomata. Na svoje prvé vyslanie smeroval do Bruselu, kde pôsobil ako právny expert v stálom zastúpení Rakúska pri Európskej únii (EÚ).

Sebastian Kurz ako šéf rakúskej diplomacie (2013 – 2017) urobil zo Schallenberga svojho hlavného stratéga. Na čele rakúskej diplomacie bol Schallenberg potom od 3. júna 2019 do 7. januára 2020. Rezort rakúskej diplomacie viedol tento otec štyroch detí aj v druhom kabinete kancelára Kurza od 7. januára 2020.

Aristokratický pôvod

Medzinárodne ostrieľaný diplomat Schallenberg zaujíma v otázkach migrácie rovnako tvrdý kurz ako jeho blízky spolupracovník Sebastian Kurz, pripomenula agentúra DPA. Schallenberg sa zasadzuje za rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu, aby sa tak zabránilo vplyvu Ruska a Číny v tejto oblasti.

Gróf Alexander von Schallenberg je prvým rakúskym kancelárom šľachtického pôvodu od čias medzivojnového kancelára Kurta von Schuschnigga (1934 – 1938), pripomenul denník Der Standard. Záznamy o rode Schallenbergovcov siahajú do roku 1190. Rod sídlil v Mühlvierteli, jednej zo štyroch historických oblastí Horného Rakúska.

Kurz: Nie som tieňový kancelár

Kurz V písomnom vyhlásení vyjadril Schallenbergovi podporu. „Nie som tieňový kancelár,“ citovala Kurza stanica ORF. Už exkancelár tak reagoval na kritiku opozície, že bude aj po svojom odchode z funkcie naďalej udávať smer rakúskej spolkovej vláde.

„V každom prípade budem v mojej funkcii šéfa strany a klubu podporovať prácu spolkovej vlády, pretože je to to najlepšie pre ľudí v našej krajine. Jedno je pritom jasné: Nie som tieňový kancelár,“ uviedol Kurz. Ako dodal, počas nasledujúcich dní bude pracovať na plné obrátky v záujme zabezpečenia usporiadaného odovzdania funkcie.

Kurz zároveň uviedol, že vo štvrtok zloží prísahu ako poslanec parlamentu. Ako šéf poslaneckého klubu ÖVP bude podľa vlastných slov „spolu s Augustom Wögingerom a všetkými ostatnými zvolenými poslancami ľudovej strany čo najviac podporovať spolkovú vládu“ a vyvráti tak obvinenia, ktoré boli voči nemu vznesené, uvádza ORF.

Za štátne na vrchol?

Kancelár Kurz podal demisiu v sobotu po tom, čo ho začala vyšetrovať prokuratúra pre podozrenie, že v roku 2016 nechal za peniaze daňových poplatníkov vypracovať prieskumy verejnej mienení sfalšované v jeho prospech. To malo zabezpečiť postup mladého politika do čela strany i vlády. Obvinených je aj niekoľko jeho najbližších kolegov, všetci vrátane Kurze obvinenia popierajú.

Sebastian Kurz Čítajte viac Kurz podozrenia neustál a rezignoval: Rakúsko je pre mňa dôležitejšie

Schallenberga navrhol ako svojho nástupcu sám Kurz. Zelení, ktorí na spolkovej úrovni tvoria s ÖVP vládnu koalíciu, Kurzovu rezignáciu uvítali a potvrdili ochotu pokračovať s ľudovcami vo vládnom angažmán.

„Veľvyslanec Michael Linhart nahradí Alexandra Schallenberg na čele spolkového ministerstva pre európske a medzinárodné záležitosti,“ oznámilo ešte ráno ministerstvo zahraničia vo Viedni.

Šesťdesiattriročný Linhart sa narodil v Ankare, post veľvyslanca v Paríži zastáva od roku 2018. Predtým pracoval štyri roky na rakúskom ministerstve zahraničia ako generálny tajomník. V minulosti bol tiež zahranično-politickým poradcom exkancelára Wolfganga Schüssela.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #spolkový kancelár #Alexander Schallemberg