Poliaci pochodovali za EÚ. Polícia zadržala aj premiérovho synovca

Štyroch ľudí vrátane synovca poľského premiéra Mateusza Morawieckého zatkla polícia počas rozsiahlych nedeľňajších protestov proti politike poľskej vlády, ktorá môže podľa kritikov Varšavu stáť členstvo v Európskej únii. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovala agentúra AP.

11.10.2021 15:29
demonštrácia Foto:
Demonštrácia za EÚ v poľskej Varšave v nedeľu 10. októbra 2021.
debata (9)

Organizátori a predstavitelia hlavného mesta Varšava uviedli, že na protestoch sa v nedeľu zúčastnilo do 100.000 ľudí, aby vyjadrilo svoju podporu EÚ. Synovec poľského premiéra Franek Broda tvrdil, že jeden z policajtov ho kopol do hlavy, kým pri zatýkaní ležal na zemi, píše AP.

Hovorca varšavskej polície Sylwester Marczak dočasné zadržanie Brodu potvrdil s tým, že mu boli nasadené putá, k tvrdeniam o policajnej brutalite sa však nevyjadril. Morawieckého synovec Broda (18) je kritikom poľskej vlády a aktivistom za práva ľudí LGBT.

Niekoľko desiatok ľudí dostalo vo Varšave pokutu za zapaľovanie svetlíc a prekážanie v doprave počas protestného zhromaždenia a následného pochodu k sídlu poľskej pravicovo orientovanej nacionalistickej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). K podobným protestom došlo aj v mnohých ďalších poľských mestách.

Demonštrácie vyvolalo minulotýždňové rozhodnutie poľského Ústavného súdu, že určité prvky práva EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou. Podľa verdiktu má vnútroštátne právo nadradenosť nad právnymi normami Únie. Prípad inicioval Morawiecki, ktorý vyslovil pochybnosti v súvislosti s nadradenosťou právnych noriem EÚ, pripomína AP.

Na výzvu Tuska

Na protesty vyzval bývalý predseda Európskej rady a poľský opozičný líder Donald Tusk. Vládu strany PiS obviňuje, že chce krajinu vyviesť z EÚ, čo vládni predstavitelia popierajú.

Poľský ústavný súd Čítajte viac Rozhodnutie poľského Ústavného súdu: Priama cesta k polexitu?

Kritici tvrdia, že verdikt Ústavného súdu, kde je mnoho sudcov lojálnych úradujúcej vláde, je možné vnímať ako odmietnutie hodnôt EÚ a môže viesť k „polexitu“, teda nútenému odchodu Poľska z bloku 27 štátov.

Poľsko a EÚ sa sporia v súvislosti s reformou súdnictva, ktorú predstavila PiS. Brusel upozornil, že reforma ohrozuje demokraciu v krajine.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia #Varšava #demonštrácia