Mužov, ktorí zavraždili holandského právnika, odsúdili na 30 rokov väzenia

Dvoch mužov v pondelok usvedčili a odsúdili na 30 rokov odňatia slobody za vraždu holandského právnika, ktorý zastupoval svedka v ostro sledovanom prípade týkajúcom sa šéfov tamojších gangov.

11.10.2021 16:56
wiersum Foto:
Forenzní experti so psom prehľadávajú okolie vraždy právnika Derka Wiersuma 18. septembra 2019 v Amsterdame.
debata (2)

Smrť 44-ročného Derka Wiersuma, ktorého zastrelili 18. septembra 2019 neďaleko jeho domu v Amsterdame, pobúrila holandskú verejnosť a vyvolala jej apely na tvrdšie zásahy proti organizovanému zločinu.

Polícia našla stopy DNA oboch obžalovaných v tzv. únikovom aute a ďalších vozidlách používaných niekoľko dní pred spáchaním vraždy, počas ktorých monitorovali Wiersumov pohyb.

Nevedia, kto strieľal

„Títo muži svojim brutálnym činom prejavili úplný nedostatok rešpektu voči životu iného človeka. Pre peniaze vzali Wiersumovi život a spôsobili jeho manželke, deťom, rodičom a ďalším príbuzným obrovské a nenapraviteľné utrpenie,“ uviedol v rozsudku okresný súd v Amsterdame.

Súd uviedol, že oboch usvedčili z vraždy napriek tomu, že sa nepodarilo určiť, kto zastrelil právnika a kto šoféroval únikové auto, kedže „konanie oboch ukázalo, že spoločne vyšli von a usmrtili Wiersuma“. Súd zároveň neuviedol, kto si objednal uvedenú dvojicu, aby vykonala vraždu.

de vries Čítajte viac So zavraždeným holandským novinárom sa rozlúčili tisícky ľudí

Ako dôverník rovnakého svedka, ktorého zastupoval Wiersum, pôsobil aj známy holandský investigatívny reportér Peter R. de Vries, ktorý 15. júla skonal na následky postrelenia v Amsterdame. Prvé pojednávanie v procese s dvoma mužmi obvinenými z účasti na vražde De Vriesa je naplánované na budúci pondelok.

Dočasná holandská vláda plánuje v rozpočte na budúci rok vyčleniť viac finančných prostriedkov na boj proti organizovanej kriminalite, ktorá pramení v lukratívnych kšeftoch podsvetia s drogami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Holandsko #organizovaný zločin #odsúdenie #Peter R. de Vries