Estónsko má nového prezidenta, vedec Karis zložil prísahu

Estónsko má nového prezidenta. Šesťdesiattriročný vedec a doterajší riaditeľ Estónskeho národného múzea Alar Karis zložil prísahu, a stal sa tak piatou hlavou štátu od roku 1991, kedy Estónsko získalo nezávislosť od Sovietskeho zväzu.

11.10.2021 17:47
Alar Karis Foto: ,
Alar Karis
debata (8)

V zahraničnej politike chce Karis zachovať orientáciu krajiny na Západ, poznamenala agentúra DPA.

„Sledujeme svet, kde (…) je demokratických štátov menej ako autoritárskych režimov, kde sa zápas svetových mocností presunul z Európy k Tichému oceánu a kde sa Európa sama niekedy dohaduje, akým smerom sa vydať,“ povedal podľa spravodajského serveru ERR vo svojej prvej reči v úlohe prezidenta Karis. Táto skutočnosť však podľa neho neznamená, že by kolísala estónska zahraničná politika. „Vieme, čo potrebujeme: silnú, zjednotenú Európu a neochvejnú transatlantickú spoluprácu,“ vyhlásil.

Beriev A-50 Čítajte viac Vzdušný priestor Estónska narušilo ruské vojenské lietadlo

Odborník na molekulárnu a bunkovú biológiu dnes v úrade nahradil prvú ženu, ktorá stála na čele tejto pobaltskej krajine – bývalú ekologičku a ekonómku Kersti Kaljulaidovú. Karisa do čela krajiny zvolil na nasledujúcich päť rokov tento rok v auguste parlament.

V Estónsku, ktoré má 1,3 milióna obyvateľov a je členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, spočíva väčšina výkonnej moci v rukách premiéra. Úloha prezidenta je prevažne ceremoniálna. Hlava štátu je však podobne ako aj na Slovensku najvyšším veliteľom ozbrojených síl, vymenúva členov vlády, podpisuje zákony a má možnosť ich vetovať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #Alar Karis #estónsky prezident