V Nemecku zadržali podozrivého muža s väzbami na dunajskostredské podsvetie

Maďarský občan, ktorého zadržali v Budapešti v rovnakom čase ako Slováka podozrivého z účasti na viacerých vraždách v Bavorsku, mal mať väzby na dunajskostredské podsvetie a zločinov sa dopúšťal aj na území Slovenska. S odvolaním sa na Národný úrad vyšetrovania maďarskej pohotovostnej polície (KR NNI) o tom v pondelok informovala agentúra MTI.

11.10.2021 21:05
debata (4)

Podozrivého Alexa D. zadržali v piatok v Maďarsku pre dôvodné podozrenie z nabádania na viacnásobnú vraždu. Slovenský občan zadržaný v piatok v meste Schwandorf v bavorskom regióne Horné Falcko, ktorého maďarská polícia identifikovala ako Károly B., má byť jedným z predpokladaných vykonávateľov týchto vrážd, píše MTI.

Alex D. sa v roku 1999 mal podieľať na vražde podnikateľa Györgya Döchera a jeho bulharského ochrankára. Už v tom čase mali vyšetrovatelia podozrenie aj na slovenskú stopu, nepodarilo sa ju však dokázať. Poverený riaditeľ KR NNI András Opauszki uviedol, že maďarská a slovenská polícia sa v auguste tohto roka dostali k informáciám, v dôsledku ktorých sa pokračovanie konania v prípade stalo odôvodneným.

Zadržaný Maďar sa pred vraždou podľa polície mal obrátiť na jedného z vodcov dunajskostredského podsvetia, aby ho požiadal o pomoc pri zabití podnikateľa Döchera. Vodca skupiny Lajos S. mu vykonanie vraždy prisľúbil a poveril ním dvoch slovenských občanov, v piatok zadržaného Károlya B. a Arpáda Sz., ktorý už medzičasom zomrel, spresňuje MTI.

Alex D. pokračoval v páchaní trestnej činnosti aj na území Slovenska. V období medzi rokmi 1999 až 2004 bol vo väzbe za únos a vydieranie, v roku 2011 ho trestne stíhali v súvislosti s drogami. Tieto stíhania však boli zrušené, píše MTI. V súčasnosti prebieha na Slovensku proti Alexovi D. trestné konanie v súvislosti s viacnásobnou vraždou v dunajskostredskom bare Fontána z 25. marca 1999.

Na Slováka zadržaného v piatok v nemeckom Schwandorfe bol na žiadosť maďarských úradov vydaný európsky zatykač. Nemecká justícia teraz pripravuje vydanie zadržaného do Maďarska. O tom, z čoho konkrétne je 55-ročný muž obvinený, bezprostredne neinformovali.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #podsvetie