Navaľnyj už podľa úradov nemá sklony k úteku, "len" k terorizmu a extrémizmu

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj už nemá status väzňa so sklonom k úteku.

12.10.2021 09:45
debata (22)

Toto rozhodnutie špeciálnej komisie väzenskej služby Navaľnyj oznámil v pondelok na sociálnej sieti Instagram s tým, že bolo prijaté jednomyseľne.

Táto istá komisia však vzápätí odhlasovala, že bude preventívne zaradený do zoznamu väzňov so sklonmi k extrémizmu a terorizmu.

Navaľnyj, ktorý bol pred komisiu Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) predvolaný vo väzenskom tábore IK-2, kde si odpykáva svoj väzenský trest, označil vyradenie zo zoznamu väzňov so sklonom k úteku a zaradenie na iný zoznam za dobrú správu. Tvrdí, že zaradenie k extrémistom a teroristom bude mať na jeho každodennú rutinu vo väznici zrejme veľký vplyv.

Ako väzňa so sklonmi k úteku ho totiž napr. v noci pravidelne budili, keďže takto preverovali, či z väzenia neušiel.

„Strašne mi to lezie na nervy. Ale extrémizmus – to bude paráda. Nikto nič nepreveruje. Bál som sa, že budú chcieť, aby som bozkával portrét Putina a naspamäť sa učil citáty Medvedeva (ruského exprezidenta a expremiéra), ale ani to netreba,“ napísal Navaľnyj na sociálnych sieťach.

Alexej Navaľnyj bol vyhlásený za väzňa náchylného k úteku, ešte keď bol vo vyšetrovacej väznici Matrosskaja tišina v Moskve. Toto rozhodnutie bolo prijaté v súvislosti s tým, že podľa FSIN dvakrát verejne hovoril o svojom úmysle utiecť. Navaľnyj tieto svoje výroky označil za pokus o vtip.

Pravidelné kontroly svojej cely počas noci označoval Navaľnyj za „mučenie nespavosťou“. FSIN v reakcii na to uviedol, že v noci dozorcovia vykonávajú iba vizuálnu kontrolu prítomnosti odsúdených, ktorá im v odpočinku neprekáža.

Ako je známe, Navaľným založené politické štruktúry v regiónoch Ruska boli v júni vyhlásené za „extrémistické“ organizácie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj