Dume bude opäť predsedať Volodin, pred parlamentom bol nezvyčajný protest

Predsedom Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, sa v utorok stal Viačeslav Volodin, ktorý tento post zastával aj minulé funkčné obdobie. Informovala o tom agentúra Interfax.

12.10.2021 12:19 , aktualizované: 13:55
debata (21)

Dmitrij Novikov, ktorého ako protikandidáta navrhla Komunistická strana Ruskej federácie, nezískal pri hlasovaní dostatočnú podporu. Kým Volodina volilo 360 poslancov, Novikova len 62 z celkovo 421 hlasujúcich.

Volodinovu kandidatúru na post predsedu Dumy podporil aj ruský prezident Vladimir Putin, keď sa 25. septembra stretol s lídrami politických strán, ktoré sa vo voľbách 17. až 19. septembra dostali do parlamentu.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Výsledky volieb svedčia o tom, že sa v Rusku rozvíja demokracia

11 nakazených poslancov

Volodin zároveň potvrdil, že medzi poslancami je 11 chorých na COVID-19, pričom stav troch z nich si vyžiadal hospitalizáciu. Predtým Volodin podľa agentúry Interfax informoval, že v Dume je proti covidu zaočkovaných asi 70 percent poslancov, čo je podľa jeho názoru nedostačujúce.

Dodal, že obmedzenia zavedené v dolnej komore ruského parlamentu môžu byť sprísnené, ak sa podiel očkovaných osôb nezvýši. „K práci parlamentu musíme pristúpiť zodpovedne,“ zdôraznil.

Vyhlásil, že dolná komora je pripravená diskutovať o aj otázke prístupu nezaočkovaných poslancov na schôdze, pričom však uznal, že takáto téma si vyžaduje kolegiálne rozhodnutie.

Spresnil, že nezaočkovaných poslancov nie je možné nevpustiť do parlamentu. „Keď (však) človek nie je očkovaný, ale je vedľa svojho kolegu a môže ho potenciálne nakaziť, už vzniká téma, ktorá by mala byť v programe rokovania a my sme povinní o tom diskutovať,“ povedal Volodin.

Uviedol, že on sám je zástancom očkovania. „Pokiaľ ide o mňa, dal som sa zaočkovať prvou, potom druhou dávkou a teraz som bol zaočkovaný znova. Je iné riešenie?“ pýtal sa Volodin.

Originálny protest

Spravodajský portál Meduza.io informoval, že pred budovou parlamentu, kde sa konalo ustanovujúce zasadnutie novej Dumy, v utorok zadržali aktivistu a umelca Fiodora Kalinina, ktorý predtým do médií rozposlal svoj manifest s návrhom zisťovať hmotnosť poslancov na začiatku a konci výkonu ich mandátu – podobne, ako sa to od stredoveku robí v anglickom meste High Wycombe.

Ak sa počas váženia zistí, že došlo k prírastku hmotnosti, konštatuje sa, že mestský úradník priberal na náklady daňových poplatníkov. Následne je verejne pranierovaný, vysmievaný a vypískaný, pričom sa stáva, že doňho hádžu aj paradajky a nahnité ovocie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Rusko #duma #Viačeslav Volodin