Zeman ma ako víťaza volieb poverí zostavením vlády, uviedol Babiš

Úradujúci premiér Andrej Babiš (ANO) v utorok vyhlásil, že prezident Miloš Zeman mu v nedeľu potvrdil, že ho ako predsedu víťaznej strany v minulotýždňových voľbách poverí zostavením vlády. Informovala o tom Česká televízia.

12.10.2021 14:49 , aktualizované: 15:02
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (20)

Babiš zároveň vyhlásil, že jeho strana sa nebude usilovať získať post predsedu Poslaneckej snemovne.

Ide o značný obrat v dianí u našich západných susedov. Ešte v nedeľu stále šéf českej vlády uviedol, že ak jeho hnutie ANO skončí v opozícii, určite zostane v Poslaneckej snemovni. Pred voľbami pritom vyhlásil, že by v takom prípade odišiel z politiky. „Nevzdám to, mám pre vás zlú správu, zostanem v tej snemovni… A ak skončíme v opozícii, tak tam budem. A budeme sledovať všetky tie sľuby pána Fialu, tých 100 miliárd úspor a všetky tie kecy,“ uviedol Babiš.

Babiš sa stretol so Zemanom na zámku v Lánoch v nedeľu popoludní. Po skončení odišiel z Lánov zadným vchodom a vyhol sa novinárom. Po skončení schôdzky odviezla Zemana do nemocnice sanitka. Ambulanciu s nápisom „mobilná jednotka intenzívnej starostlivosti Ústrednej vojenskej nemocnice“ sprevádzalo niekoľko vozidiel prezidentskej ochranky.

Zeman a Babiš sa mali stretnúť v stredu, ale pre zdravotný stav prezidenta program zrušili. Dvojica mala rokovať o povolebnej situácii.

Podľa záberov médií bol Zeman v zjavne bezvládnom stave. Nemocnica neskôr informovala, že jeho stav je stabilizovaný. Neposkytla však žiadne podrobnosti, keďže na to nedostala súhlas od Zemana. Jeho kancelária v tejto záležitosti údajne komunikuje úsporne, ale dostatočne, tvrdí Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

zeman Čítajte viac Zeman leží na ARO. Vo výkone funkcie mu to neprekáža, tvrdí hrad
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman