V korupčnej kauze exkancelára Kurza zatkli prvú osobu

Rakúska polícia zadržala prvú osobu v korupčnej kauze, ktorá viedla k odstúpeniu kancelára Sebastiana Kurza z funkcie. Ako informoval denník Der Standard, ide o zakladateľku prieskumnej agentúry Research Affairs, podozrivú z toho, že z harddisku svojho počítača krátko pred minulotýždňovou raziou vymazala údaje, ktoré by mohli poslúžiť ako dôkazy vo vyšetrovaní.

12.10.2021 15:26 , aktualizované: 13.10.2021 13:58
Sebastian Kurz Foto: ,
Sebastian Kurz
debata (4)

Prokuratúra odmietla zatknutie tejto ženy – ktorú stanica ORF identifikovala ako Sabine Beinschabovú – komentovať z dôvodu „prebiehajúceho vyšetrovania“. Podľa informácií rakúskeho periodika čelí obvineniam v rámci aféry týkajúcej sa Kurzovej vládnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Údajne sa totiž podieľala na sprenevere a úplatkárstve, keď dala, ako tvrdí prokuratúra, zhotoviť prieskumy verejnej mienky v prospech Kurza a vystavila za ne i falošné faktúry.

Prieskum za 62-tisíc

Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) vykonala minulú stredu viacero prehliadok v sídle ÖVP, v úrade teraz už bývalého kancelára Kurza i na ministerstve financií. Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli prostredníctvom korupčných zmlúv v rokoch 2016–2018 použité na zaistenie pozitívneho obrazu ÖVP v bulvárnych novinách. Platby za zverejnenie zmanipulovaných prieskumov mala dostať mediálna spoločnosť Österreich.

Karin Rogalska Čítajte viac Kauza Kurz či kauza Rakúsko?

Ako vyplýva z vyšetrovania WKStA, Beinschabová o prieskumoch pred voľbami do Národnej rady (parlamentu), ktoré sa konali na jeseň 2017, detailne komunikovala s vtedajším generálnym tajomníkom rezortu financií Thomasom Schmidom. Verejnoprávna stanica ORF približuje, že Schmid si u Beinschabovej v auguste 2017 objednal prieskum týkajúci sa ešte nerozhodnutých voličov a bezprostredne potom dostala z ministerstva financií i zákazku na výskum na tému boja proti podvodom v hodnote takmer 62 000 eur.

Prokuratúra v tejto veci vyšetruje okrem Kurza a zatknutej zamestnankyne aj osem ďalších osôb a tri združenia. Bývalý kancelár Kurz všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že nie sú pravdivé. Akúkoľvek vinu, čo sa týka realizácie a zverejnenia spomenutých prieskumov popiera i spoločnosť Österreich.

Sebastian Kurz Čítajte viac Kurz podozrenia neustál a rezignoval: Rakúsko je pre mňa dôležitejšie

Kurz sa v roku 2017 vo veku 31 rokov stal najmladším demokraticky zvoleným lídrom krajiny. Svoju demisiou ohlásil v sobotu pod nátlakom opozície i svojho koaličného partnera strany Zelených. Z funkcie ho v pondelok oficiálne uvoľnil prezident Alexander Van der Bellen, ktorý zároveň vymenoval za nového kancelára Alexandra Schallenberga, ktorý dovtedy zastával funkciu šéfa diplomacie.

Opozícia žiada špeciálny výbor

Rakúske opozičné strany sa dohodli na požiadavke vytvoriť parlamentný vyšetrovací výbor na preskúmanie obvinení exkancelára Kurza. Zástupcovia Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ), Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a liberálnej strany NEOS na stredajšej tlačovej konferencii predstavili svoje požiadavky, ktorými reagujú na vyšetrovanie rakúskej protikorupčnej prokuratúry.

Podľa opozície sú informácie, ktoré sú zatiaľ o celej kauze známe, „pravdepodobne len vrcholom ľadovca“.

Podľa Kaia Jana Krainera z SPÖ by mohol nový parlamentný výbor začať svoju činnosť už v novembri, čo však bude závisieť od postoja vládnych strán. Podľa vlastných slov sa v tejto súvislosti obáva rozsiahleho ničenia dôkazov.

„Podozrenia, ktoré vzniesla štátna prokuratúra, ako aj predložené dôkazy o systéme straníckopoli­tického zneužívania verejných financií a štruktúr pod vedením Sebastiana Kurza a jeho prívržencov prevyšujú všetky naše obavy,“ uvádza sa v dokumente opozície, z ktorého citovala stanica ORF.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rakúsko #Sebastian Kurz