Vo Francúzsku zomrel posledný hrdina protinacistického odboja

Vo veku 101 rokov zomrel vo Francúzsku Hubert Germain — posledný hrdina francúzskeho protinacistického odboja, ktorého bývalý francúzsky prezident Charles de Gaulle vyznamenal za odvahu a úlohu v hnutí Résistance (Odpor) počas druhej svetovej vojny. V utorok to oznámila francúzska ministerka obrany Florence Parlyová, informovala agentúra Reuters.

12.10.2021 23:19
protinacistický odboj hrdina Hubert Germain Foto: ,
Na archívnej snímke z 26. novembra 2020 v Paríži posledný hrdina francúzskeho protinacistického odboja a posledný žijúci člen Radu oslobodenia (Ordre de la Libération) Hubert Germain.
debata

„Chcem vás informovať, že Hubert Germain, posledný žijúci člen Radu oslobodenia (Ordre de la Libération), zomrel. Je to dôležitá chvíľa našich dejín,“ uviedla Parlyová.

Germain bol jedným z 1038 účastníkov francúzskeho odboja, ktorých vtedajší vodca odboja a neskôr francúzsky prezident de Gaulle vyznamenal za odvahu Radom oslobodenia. Z viac ako 1000 hrdinov odboja tretina zahynula v boji a 80 percent tých, čo prežili, utrpelo zranenia.

Germain sa rozhodol pridať k odboju po tom, ako ho šokovala výzva francúzskeho maršala Philippeho Pétaina, ktorý kolaboroval s nacistami, na zloženie zbraní proti Nemcom.

Ako člen francúzskych oslobodzovacích jednotiek a zahraničných légií sa Germain zúčastnil na kľúčovej bitke o mesto Bír Hakím v Líbyi či bitky pri meste Alamejn v Egypte. Bojoval tiež za oslobodenie mesta Toulon na juhu Francúzska, údolia Rhône či mesta Lyon v centrálnej časti krajiny.

Germain sa na verejnosti naposledy objavil tento rok v júni, keď sa stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým si spoločne pripomenuli výzvu de Gaulla na vzdorovanie voči nacistickým okupantom Francúzska.

Vlani zahynuli vo veku 100 rokov aj jeho dvaja spolubojovníci, taktiež hrdinovia francúzskeho odboja Daniel Cordier a Edgard Tupët-Thomé. Spolu s Germainom boli poslednými troma žijúcimi členmi Radu oslobodenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #úmrtie