Útok lukom a šípmi v Nórsku bol zrejme aktom teroru

Útok lukom a šípmi v Nórsku, ktorý si v stredu večer vyžiadal päť obetí na životoch a dvoch zranených, bol zrejme teroristickým činom. Oznámila to vo štvrtok nórska bezpečnostná služba PST, píšu agentúra AP a AFP.

14.10.2021 12:33 , aktualizované: 17:05
Nórsko útok luk obete Foto: ,
Policajt pracuje na mieste útoku v nórskom meste Kongsberg vo štvrtok 14. októbra 2021.
debata (33)

„Udalosti v (meste) Kongsberg sa momentálne javia byť ako teroristický akt, avšak vyšetrovanie… určí presnejšie, čím boli tieto skutky motivované,“ uviedla PST vo vyhlásení.

„Útoky na náhodných ľudí na verejných priestranstvách sú u extrémistických islamistov páchajúcich na Západe teroristickú činnosť častým a opakujúcim sa javom,“ priblížila PST. Za „najpravdepodob­nejší scenár extrémneho islamistického teroristického útoku v Nórsku“ považuje PST „útok na ciele s nedostatočnými alebo žiadnymi bezpečnostnými opatreniami a vykonaný jedným alebo menším počtom páchateľov s jednoduchými typmi zbraní“.

Podozrivým zo spáchania útoku je Dán, ktorý pred časom konvertoval na islam a bol úradmi označený za zradikalizovaného. Momentálne sa nachádza vo väzbe.

„Existovali obavy, že sa tento muž radikalizoval,“ povedal policajný prezident Ole B. Saeverud vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Zadržaný muž je podozrivý, že v stredu večer strieľal do ľudí na viacerých miestach nórskeho mesta Kongsberg. Nórska tlačová agentúra NTB s odvolaním sa na políciu uviedla, že podozrivý použil aj iné zbrane ako luk so šípmi.

Až po 30 minútach

Obeťami útoku sú štyri ženy a jeden muž vo veku 50 až 70 rokov, uviedol Saeverud.

Zranenia utrpeli dvaja ľudia, ktorí sú hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jedným z dvojice je policajt, ktorý bol v čase útoku mimo služby.

Nórsko útok polícia Čítajte viac Pri útoku muža s lukom v Nórsku zomrelo päť osôb, ďalšie dve sú zranené

Na útočníka, pohybujúceho sa v centre mesta a strieľajúceho z luku do ľudí, bola polícia upozornená o 18.13 h miestneho času. Muža zadržala o vyše 30 minút neskôr (o 18.47 h), uvádza agentúra AFP. Následne ho previezla na policajnú stanicu do neďalekého mesta Drammen.

Polícia vo štvrtok informovala, že streľbe z luku boli vystavení aj policajti privolaní na miesto činu. Predpokladá sa, že páchateľ konal sám.

Momentálne je podozrivý muž predbežne obvinený, oficiálne obvinenie voči nemu vznesú neskôr.

Mnohí sú v šoku

Policajný hovorca Öyvind Aas uviedol, že polícia „sa k podrobnejšiemu popisu priebehu udalostí vráti, keď bude mať lepší prehľad o tom, čo sa stalo.“

„Je samozrejmé, že ide o veľmi vážnu a komplexnú situáciu, ktorá – prirodzene – ovplyvňuje (mesto) Kongsberg a tých, ktorí tu žijú,“ povedal hovorca.

Breivik, Oslo, masaker Čítajte viac Monštrum aj vzor. Po Breivikovi zostala nenávisť

Dezignovaný predseda nórskej vlády Jonas Gahr Störe, ktorý by sa mal ujať úradu vo štvrtok, označil útok za „hrozný“ a dodal, že mnoho ľudí je v súvislosti s udalosťou v šoku.

Tragickou správou z Nórska bol podľa vyhlásenia na sociálnej sieti Twitter „šokovaný a zarmútený“ aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Kongsberg sa nachádza asi 66 kilometrov juhozápadne od Osla.

Čaputovej telegram

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok zaslala nórskemu kráľovi Haraldovi V. sústrastný telegram, ktorým reagovala na útok v Kongsbergu. „V mene občanov Slovenskej republiky prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie," spresnil jej hovorca Martin Strižinec.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Nórsko