V Bejrúte sa počas demonštrácie strieľalo, hlásia 6 mŕtvych

Počas štvrtkových protestov v hlavnom meste Libanonu vypukla streľba, hlásených je najmenej šesť mŕtvych a 30 zranených. Ľudia demonštrovali v Bejrúte proti rozhodnutiu libanonského súdu, ktorý zamietol sťažnosť proti hlavnému vyšetrovateľovi vlaňajšieho výbuchu v prístave, informuje agentúra AFP a televízna stanica CNN.

14.10.2021 13:46
bejrút Foto:
Demonštrácie organizované Hizballáhom v libanonskom Bejrúte si vo štvrtok 14. októbra vyžiadali obete a aj zranených.
debata

Demonštráciu zorganizovalo radikálne šiitské hnutie Hizballáh a strana Amal. K strebe, ktorej bližšie okolnosti neboli bezprostredne známe, došlo, keď stovky protestujúcich pochodovali k bejrútskemu justičnému palácu.

Viacero obetí bolo postrelených do hlavy alebo do hrude. Jedna žena zahynula, keď ju priamo v jej domove zasiahla zablúdená guľka. Viacero zranených je v kritickom stave, uviedla nemenovaná lekárka z nemocnice v Bejrúte.

Libanonská televízia odvysielala zábery, na ktorých vidno mužov s puškami a inými strelnými zbraňami, ako aj čierny dym stúpajúci z budovy v blízkosti miesta incidentu. Korešpondent agentúry AFP uviedol, že na mieste bolo počuť zvuky streľby.

Libanon Aún Míkátí Čítajte viac Libanon oznámil vytvorenie novej vlády

Libanonská armáda varovala, že zastrelí každého, kto sa bude v okolí miesta streľby pohybovať so zbraňou. Vyzvala všetkých civilistov, aby danú lokalitu opustili.

Spúšťačom demonštrácie bolo rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorý vo štvrtok rozhodol o tom, že sudca Tárik Bítár môže naďalej pokračovať vo vyšetrovaní minuloročnej mohutnej explózie v bejrútskom prístave. Bítár musel v utorok pod vplyvom silného politického tlaku prerušiť svoju prácu. Krátko predtým však vydal v súvislosti s bejrútskou explóziou zatykač na bývalého libanonského ministra financií Alího Hasana Chalíla, člena strany Amal, ktorá je spojencom Hizballáhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #demonštrácia #Hizballáh #Bejrút