Merkelová si prebrala cenu Karola V. a varovala EÚ

Angela Merkelová si prevzala tohtoročnú európsku cenu Karola V., ktorú jej odovzdal španielsky kráľ Felipe VI.

14.10.2021 18:59
merkelová Foto:
Angela Merkelová počas preberania ceny Karola V. 14. októbra 2021.
debata (8)

Dosluhujúca nemecká kancelárka pri tej príležitosti varovala pred odstredivými tendenciami v Európskej únii, informovala agentúra DPA.

Slávnostné ceremónie v kláštore Yuste sa okrem kráľa zúčastnil aj španielsky premiér Pedro Sánchez. Španielsky panovník uviedol, že ocenenie tento rok dostáva osobnosť, ktorá vždy predchádzala svoju dobu, vždy sa zasadzovala o konštruktívne riešenie a vždy hľadala kompromisy, čím prispela k európskej jednote.

Angela Merkelová Čítajte viac V Nemecku majú jazdeckú sochu Angely Merkelovej, vzišla z 3D tlačiarne

Merkelová vyzvala európske krajiny na prekonanie názorových rozdielov. „Európa je len tak silná, ako je jednotná,“ uviedla v ďakovnej reči. Varovala tiež pred „odstredivými tendenciami“, ktoré v Európskej únii už nejaký čas panujú. Vznikajú podľa nej vtedy, keď prestáva pôsobiť tmel spoločných hodnôt, keď sa očakávania od Európskej únie nenapĺňajú a keď existujú príliš veľké sociálne a ekonomické rozdiely.

Ak prevážia krátkodobé či strednodobé národné záujmy nad prospechom spoločného európskeho projektu, dostane sa EÚ na šikmú plochu, varovala končiaca kancelárka.

Ceny Karola V. udeľuje od roku 1995 nadácia Európskaj a iberoamerickej akadémie v Yuste, pričom ocenenie má byť udeľované významným Európanom. V paláci vedľa kláštora v regióne Extremadura zomrel Karol V., prvý španielsky kráľ a rímsky cisár z rodu Habsburgovcov, ktorého dŕžavy zahŕňali v 16. storočí veľkú časť Európy i Latinskej Ameriky.

Merkelová po 16 rokoch v čele nemeckej vlády odchádza z politiky. V septembrových parlamentných voľbách do Spolkového snemu už nekandidovala.

Olaf Scholz Čítajte viac Nemecko: Trojkoalícia je bližšie k realite, Merkelovej blok smeruje do opozície
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Španielsko #Angela Merkelová